Официална церемония „първа копка“ и пресконференция за представяне на поредния инфраструктурен проект в община Панагюрище

В празничния за Панагюрище 2-ри септември, на централния площад „20-ти април“ се проведе официална церемония „Първа копка“ по проект „Ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда в сградата на Община Панагюрище“.

На церемонията освен кметът на общината Никола Белишки, председателят на Общинския съвет Христо Калоянов и зам.-кметът Галина Матанова, присъстваха управителят на фирмата-изпълнител „Саграда” ООД Боряна Панайотова, изпълнителният директор на дружеството, което ще изпълнява надзора – „Икар консулт” АД Пламен Владимиров, и представители на фирма „Триера комюникейшънс”, която отговаря за информацията и публичността по проекта, Марин Вулев – управител на „ВиК – П“ ЕООД.

„Днес е знаков ден за нас, защото честваме 135 години от обявяването на Съединението в Панагюрище. В случая ние правим и поредната стъпка за създаване на по-добра среда за работа, но най-вече – за повишаване на качеството на обслужването на гражданите. В проекта се предвижда, освен подмяна на всички ВиК- и елинсталации, и освен поставянето на нова климатична система, на първия етаж да се предоставят всички услуги на едно място. Надявам се строителите да се справят качествено и в срок”, каза в словото си кметът Никола Белишки. И се обърна към колегите си: „В следващите 150 дни ще имаме дискомфорт, но сме се справяли и с по-големи предизвикателства.”

След символичната „Първа копка“, по стара българска традиция, заместник-кметът Матанова плисна менче с вода за успешно изпълнение на проекта,.

Събитието продължи с пресконференция в сесийната зала на Общината, където ръководителят на проекта инж. Таня Чалъкова представи основните дейности и очакваните резултати.

Проект „Ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда в сградата на Община Панагюрище“ се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът е на обща стойност 1 815 800.00 лева, от които 1 543 430.00 лева от Европейски фонд за регионално развитие, и 272 370.00 лева национално финансиране.

Основната цел на проекта е повишаване на енергийната ефективност на административната сграда на Община Панагюрище.

Ремонтът на първия етаж предвижда преустройването на фронт офис, където ще се предлагат всички услуги на Общината на едно място, а там ще бъдат инсталирани съоръжения за хора с увреждания. Ще бъде направена топлоизолация на цялата сграда със съпътстващи ремонти на етажите, ще бъде подменена дограмата и ще се ремонтира покривът.

„Конкретните цели на проекта са да се повиши енергийната ефективност в административната сграда, разположена в зоната с висока обществена значимост на град Панагюрище. Освен това да се намали годишното потребление на първична енергия и намалят емисиите на парникови газове, да се подобри работната среда на персонала в административната сграда и да се осигури достъпна среда”, каза Чалъкова.

Рязането на лентата на обновената сграда на Общината трябва да стане по план след 9 юли 2021 година, когато се очаква да приключи проектът.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn