Официално откриха обновения Природонаучен музей

На 7-ми ноември официално беше открит обновения Природонаучен музей. Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов приветства гостите на събитието и подчерта „Това е една голяма радост за нас”. Той благодари на Община Панагюрище, на изпълнителите на проекта и екипа на музейната институция.

IMG_9910

“Любопитен и важен е фактът, че се намираме в най-стария професионален музей в Панагюрище”, подчерта доц. Шопов и разказа, че преди повече от 100 години, в списание “Училищен преглед” е поместена статия, в която се разказва за зоологическа сбирка от близо 100 препарата в Панагюрище, която се посещава срещу заплащане. Събраните суми се използват за направата на бъдещи препарати.

Доц. Шопов символично преряза лентата на реновирания обект и пожела: „Трябва да бъдем добри последователи на нашите първи дейци по създаването на Природонаучната сбирка, да я пазим, развиваме и предаваме на поколенията!”

IMG_9920 IMG_9921IMG_9909

Преди да разгледат музея, присъстващите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и сол.

IMG_9922 IMG_9924 IMG_9926 IMG_9931 IMG_9934 IMG_9935

В рамките на проект „Саниране на фасади, изграждане на рампа за достъп на инвалиди”  беше извършено цялостно саниране на сградата на Природонаучния музей, направен бе навес над входа, както и нова входна врата. Изградена бе рампа за хора със специални потребности. Средствата за реновирането на сградата бяха осигурени от капиталовата програма на Община Панагюрище.Проектът  беше направен от инж. Николай Деянов, а изпълнител е фирма „Ив и Ко”.

IMG_9933

Очаква се и дарение на нови експонати за природонаучната сбирка – препарирани животни, с които ще се обогати още повече колекцията на музея. Един от тях ще е особено атрактивен, 4-метров крокодил, разкри в аванс доц. Шопов.

muz pr

Началото на Природонаучния отдел към Историческия музей в Панагюрище е поставено на 1 октомври 1970 година. Първоначално сбирката е била подредена в сутерена на музея, а по-късно през 1993 година тя се пренася в сградата на бившето училище „Георги Бенковски“, където се помещава и днес. Експозицията е разположена в 4 зали като включва разделите геология, гъби, ботаника, безгръбначни животни, риби, земноводни, влечуги, пици и бозайници. Видово тя е много богата, тъй като могат да се видят интересни експонати от всички групи. Целта е да се запознаят посетителите с флората и фауната на Средна гора.

IMG_9898 IMG_9899

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn