Още ден гласуваме за любимо българско дърво

Само ден остава до края на гласуването за любимо българско дърво на 2020 година. В поредното издание на конкурса „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“, бяха получени 22 номинации за обичани и почитани от хората дървета от цялата страна, като до финалния кръг журито допусна десет. Победител сред тях ще бъде дървото, което събере най-голяма подкрепа в онлайн гласуването до 20 януари 2021 г. То се провежда на интернет страницата на конкурса. Всички финалисти в настоящото издание на инициативата са столетници, като сред тях преобладават дъбовете. Това характерно за широколистните гори у нас дърво е редовен участник в конкурса. Сред тазгодишните финалисти има и пърнар – единственият вечнозелен дъб у нас. Той е един от най-сухоустойчивите наши видове, рядко срещан и защитен.

За основната идея на конкурса „Дърво с корен“ организаторите споделят, че тя е да опознаем и помогнем да се опазва ценното растително богатство – дърветата –като откроим значимостта им и тяхното незаменимо присъствие в живота на хората. Те ни припомнят безгрижните детски игри под клоните им в двора на къщата, веселието на селските събори и виещите се хора̀ под шарената им сянка и шума на листата, важни исторически събития или лични спомени, моменти от родовата ни памет.

С подобни истории ни връщат в миналото и стоплят сърцата и 10-те претендента за титлата „Дърво с корен“ на 2020 г. Сред тях са вековният цер до село Клисура, край който местните всяка година правят курбан в чест на свети Спас, бялата черница при с. Звиница, която от дълги години пази личните и общностни спомени на жителите на селото, ядливият кестен в двора на Казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“, свидетел на боевете от 1877 г. и освобождението на града, Буешкият дъб при с. Петрелик – ням участник и свидетел на всички местни празници, веселби, гощавки и задевки. Носителят на титлата „Дърво с корен 2020“ ще получи като награда оглед от специалисти арбористи и препоръки за необходима грижа. С победата си той става и финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021“, в който ще представя страната ни от 1 февруари 2021 г., като ще застане редом до участниците от още 13 държави.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn