Още 7 потвърдени случая на коронавирус в България, заразените вече са 30

Новите регистрирани болни с COVID-19 в България са 7 днес. Това бе съобщено по време на извънредно правителствено заседание с участието на Национални оперативен кризисен щаб. Така регистрираните болни от коронавирус в страната стават общо 30, от които един е починал.

Най-разнообразен е профилът на пациентите. Двама души от семейство, което е пътувало в Австрия, са установени, че са заразени с коронавирус. Заразена е и 40-годишна жена, която е била контактна с болен от коронавирус пациент. Друг случай е установен, който е контактувал с един от първите установени случаи. 62-годишен пациент, който е от установените с вируса пациент, е пътувал за конференция в Брюксел, разказа ген.-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния щаб и директор на ВМА.

„Всичките са над 40-годишна възраст. Няма млади хора“, уточни той.

Към настоящия момент няма промяна в клиничното състояние нито на пациента в Плевен, нито на този в Габрово. В добро общо състояние са. Пациентите, които се намират във ВМА, са в добро състояние. Нямат температура. Включително и пациентката с двойната бронхопневмония, за която беше съобщена вчера, че е в среднотежко състояние. В „Пирогов“ е стационирано състоянието на интубирания пациент, уточни още началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб.

България има шанс и може да се справи с кризата, ако всеки един от нас се води от разбирането, че колкото по-малко контактуваме, толкова по-успешни ще бъдем, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Виждате, по един – два пъти на ден обясняваме всяка мярка какво цели и се надявам, тези които продължават да твърдят, че това не са адекватни мерки, да видят какво се случва с другите държави, каза Борисов и допълни, че България не е пропуснала да въведе нито една мярка, която някъде по света е въведена.

Премиерът благодари на Народното събрание за направените необходими законови промени във връзка с усложнената ситуация и изрази надежда те бързо да бъдат обнародвани и да влязат в сила. Сред тях той изтъкна нормативната промяна, с която наказателната отговорност става много тежка за тези, които не се подчиняват и разпространяват вируса – до пет години затвор и до 10 000 лева санкция.

Борисов информира, че от този момент ще има жестомимичен превод за всяка пресконференция сутрин на националния щаб и се обърна към медиите, особено телевизиите, ако може, да се изписва най-важното от това, което казват от щаба, за да са информирани всички.

Премиерът каза още, че занапред ще се осигури техническа възможност министрите да участват в заседанията на МС от кабинетите си.

Той информира, че заповедта на министъра на здравеопазването търпи промени на базата на указанията на щаба и напомни, че се преустановяват посещения в увеселителни заведения, игрални зали, барове, търговски обекти. Борисов съобщи, че бензиностанциите са извън този забранителен списък. Той информира, че страната ни е предложила на председателя на ЕК да се създаде т.нар. чисти коридори за транспорта във връзка със затварянето на границите на редица държави, което създава проблем в търговията, като идеята е на всяка граница да има гише, през което тировете да минават и там да им се прави дезинфекция.

По отношение на моловете предстои да се обмисли ограничаването на достъпа, защото там има много аптеки, магазини за храни, банкови и застрахователни офиси, а има райони, за които това е основно място за търговия.

По-рано здравният министър издаде заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на страната, според която се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Премиерът изтъкна, че страната има поне за две години хранителни запаси и посочи, че нищо не налага да се купуват по 40- 50 бутилки олио.

Доставката по домовете при спазването на всички хигиенни изисквания би облекчило хората, а и няма да има струпване. Щабът ще се произнесе дали е възможно да има достъп до фризьорските салони, ако работят със записване и вътре има по един или двама души.

Борисов информира, че ще се ползват каналите на националната телевизия БНТ 2 и БНТ 4 за програма за дистанционно обучение на учениците.

Заповедите ни не са нито Конституция, нито Библия, за да не може да се променят спрямо реалните условия, каза премиерът.

Борисов съобщи, че общините сами ще преценят, но е възможно да помислят дали сините зони да не се направят безплатни. Той каза още, че за министерства, за агенции, за които не необходимо лично присъствие, хората могат да работят от домовете си.

Бойко Борисов съобщи, че има нулев миграционен натиск.

МВР да действа, доколкото знам и Прокуратурата има своя план за справяне със спекулата и с тези, които се опитват върху нещастието да правят пари, каза премиерът и заяви, че има пълна координация, за да се защитават интересите на гражданите.

Каква в актуалната картина на страните около нас

Вече 138 000 са случаите в света, които са доказани с коронавирус. Смъртните случаи са със 128 повече, отколкото са били тази сутрин. Възстановените болни са 70 000, съобщи ген. Мутафчийски.

В страните, които са в близост до България, Румъния бележи голям ръст с 11 регистрирани нови случая на заразени с COVID-19. В Албания са отчетени 10 нови болни с вируса. В Сърбия има 7 нови, Хърватия – 4, Турция с 1, допълни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn