Пазарджик е сред четирите области със завишаване на случаите на хепатит

Нови 13 са заболели от остър вирусен хепатит А, В, С, Д (неопределен) в област Пазарджик за периода 5 – 11 декември, с което случаите за последните 6 седмици вече са 47. Диагностицирани са и 2 нови случая на скарлатина, 6 на варицела, трима са със салмонелоза и един с ротавирусен гастроентерит, сочи справката на Националния център по обществено здраве.

Хепатитът е заболяване, което се отличава с периодично и сезонно активизиране и завишаването на случаите в областта от ноември насам е в границите на нормалното, съобщи за „Виделина” д-р Станева от РЗИ – Пазарджик. Тя подчерта, че последно през 2012 г. се е наблюдавало подобно увеличаване на заболелите от хепатит – до 324, след което те постепенно намаляват до 28 през 2014 г. и 25 през 2015 г. Болестта се активизира през есенно-зимния сезон, добави д-р Станева. Най-много са случаите в ромската махала на Велинград, при това там болестта е все още в активната си фаза, поясни д-р Станева.Следват Пещера и Алеко Константиново, но в тези населени места случаите вече намаляват.

От справката на Националния център по обществено здраве става ясно, че четири са областите, включително Пазарджик, със завишаване на случаите на хепатит. Най-много са те в Пловдив – 155 за м. ноември и 60 за периода 5 – 11 декември, следват Бургас – 57 за м. ноември и 9 за периода 5 – 11 декември и Сливен – 41 за м. ноември и 8 за периода 5 – 11 декември.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn