Паметен знак на Панагюрище за най-големия дарител на общинската библиотека

Седмицата на духовността в Панагюрище стартира на 27 октомври в Общинска библиотека „Стоян Дринов” с награждаване на победителите в два ученически конкурса за есе на тема „Народното будителство днес” и мултимедийна презентация на тема „От стария албум на моя род”. Събитието откри културният експерт Магдалена Македонска, припомняйки историята за възникването на празника на народните будители. Тя подчерта, че Седмицата на духовността е насочена предимно към младите хора, но в нея ние търсим онези хора, които са нашите духовни водители днес. Сред присъстващите в библиотечната читалня бяха двама точно такива човека – проф. д-р Лука Кръстев и съпругата му Олга Полякова-Кръстева, най-големите дарители на библиотека „Стоян Дринов”.

s Nora KunТе са предоставили на на панагюрския книжен храм над 2000 книги специализирана и художествена литература, припомни директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев и допълни, че с дарителските си жестове професор Кръстев оставя трайна следа в живота на Панагюрище. Нора Кунчева, директор на дирекция „Образование, култура и социални дейности” в Общинска администрация, връчи на професор Лука Кръстев паметен знак на Панагюрище, благодарствен адрес и икона. „За мен това е нещо много голямо, защото показва, че хора, които са били абсолютно независими от теб са намерили за нужно да окажат внимание на един панагюрец, който на 8 декември ще навърши 85 години”, каза професорът и благодари за оказаната чест.

kristinaP1080891
Председателят на комисията, оценила творбите на участниците в двата конкурса Соня Велева обяви класирането, а наградите връчи професор Лука Кръстев. Първото място беше присъдено на Нора Калпакова, ученичка от 9 „в” клас на СОУ „Нешо Бончев”, на второ място беше класирана нейната съученичка Стиляна Караджова, на трето Мариела Джунова и Иванина Стойковска, ученички от девети и осми клас на СОУ „Нешо Бончев”. Поощрителна награда беше присъдена на Габриела Капитанска от 8-ми клас на ОУ „20 април”.
subitieС грамота бе отличена презентацията на Кристина Чоролеева, член на клуб „Млад възрожденец” в Обединен детски комплекс. Велева призова присъстващите да подкрепят просветителската инициатива на учениците от столичното 144 СОУ „Народни будители“ Денят на будителите да стане европейски и международен ден.
Нора Калпакова прочете своето есе, а Кристина Чоролеева показа мултимедийния си проект, разказващ историята на нейния род. В залата присъстваха нейните баба и дядо, който е член на РД „Традиция” – Панагюрище.
В заключение професор Кръстев каза:„ Будителството има това изключително свойство да иска да е заразно. Съвременни будители има и това сме всички ние. Важното е вътре в себе си да имаш чувството, че главното за което си на тази земя е да даваш. Да даваш добро и да не очакваш възнаграждение!”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn