Паметна плоча на Васил Левски беше открита в двора на Професионалната гимназия

В навечерието на Деня на будителите, на 31 октомври,  в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм бе открита паметна плоча на Апостола на свободата Васил Левски.

IMG_9658

IMG_9663

Минути преди това в училищния двор прозвучаха стихове, посветени на Апостола.

DSC00916

„Изключително горди сме, че първият паметен знак на Апостола на свободата в Панагюрище е в нашето училище”, каза директорът на Професионалната гимназия инж. Лушка Апостолова. Тя сподели, че първоначалната и идея била той да бъде поставен извън училището, за да може повече хора да видят какво са направили, но след това решила, че наистина мястото, което са избрали учениците и техните учители е по-добро, „защото така винаги ще бъдем пред погледа на Васил Левски!”, и призова:”Не забравяйте, че Васил Левски е един от най-великите български будители. Той, който е забравил своя личен живот с идеята да пробуди българския народ да извоюва своята свобода и независимост.”

IMG_9667

„Миналото трябва да бъде пътеводна светлина към всички нас. Ние не само трябва да си спомняме за Апостола, а да запазим чист образа на Васил Левски. Всеки един от нас с живота си, с поведението си трябва да изгражда вътре в себе си паметник на Апостола”, апелира председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов.

IMG_9673

Паметната плоча откриха директорът на училището инж. Лушка Апостолова и директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

DSC00919 DSC00923 DSC00927 DSC00930

Поднесени бяха цветя от представители на Община Панагюрище,Общински съвет, Исторически музей, фирми, учители, ученици и граждани.

Идеята да бъде направена паметна плоча на Апостола на свободата, каквато в Панагюрище няма, се ражда в часа на класа на 10 „а”, с класен ръководител инж. Стоянка Добрева през февруари 2016 година, припомниха учениците и подчертаха:”Защото има мигове в човешката история, които се равняват на векове! И има личности, които остават безсмъртни!” Особено важен момент се явява събирането на средства за реализиране на инициативата. На есенен базар, проведен в училището, инициаторите са подкрепени от техни съученици от 10 Б и 11 Г клас, с класни ръководители г-жа Мангова и г-жа Колибанекова. Следващата стъпка е изработването и продажбата на календари за 2017 година, закупени от Общински съвет – Панагюрище, фирми и граждани. Коледният базар и базарът за мартенички, изработени от учениците, допълват необходимата сума, като тук се включват и учениците от УС. Плочата е изработена от „Асарел-Медет“ АД, които осигуряват и морената, на която тя да бъде поставена. В направата на  цветна алея около камъка се включват и ученици от 11 В клас.

Благодарим от сърце на всички, оказали ни съдействие и помогнали! 

Благодарим и на г-н Никола Белишки – Кмета на община Панагюрище, който ни увери, че ще ни съдейства, и че това, което сме замислили е едно патриотично дело на родолюбиви панагюрци. 

Благодарим на доц. д-р Атанас Шопов, които подкрепи нашата идея, когато направихме първата стъпка”, споделиха с признателност възпитаниците на Професионалната гимназия.

IMG_9675

В света има 150 паметници на Васил Иванов Кунчев, 131 от тях са в България, 19 са в чужбина.  Панагюрище вече се нарежда сред българските градове, в които има паметен знак на Апостола.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn