Панагюрецът Валентин Влайков с отлично класиране при колоездачите на „Витоша 100“

Панагюрецът Валентин Влайков записа отлично представяне в планинския ултра маратон и колоездене „Витоша 100“, провел се на 25 и 26 юли. Влайков стартира със своя велосипед пред Резиденция „Бояна“ и финишира, преодолявайки трудното трасе по кални и каменисти пътища и пътеки, осеяно с много препятствия и опасности. В общото класиране при мъжете той се класира на 68-мо място с време 5:47:02 , а в неговата възрастова група 40-54 години зае 24-то място. Това е четвъртото участие на Влайков във „Витоша 100“, като тазгодишното му представяне е най-добро.

Димитър Щрангов е другият панагюрец, преодолял трудното трасе на състезанието. Той зае 140 място в общото класиране с време 6:30:34, а в неговата възрастова група 40-54 години зае 51-во място.

В тазгодишното издание се включиха 115 жени и 1186 мъже, разделени в 4 възрастови групи.

През 2020 година е 50-тото издание на планинския ултрамаратон „Витоша 100“, известен още като Обиколката на Витоша. Началото е през 70-те години на 20-ти век и години била известно като „Обиколка на Витоша“. Състезанието води началото си от 70-те години на 20-ти век, като първоначално носи името „100 километра за 24 часа“ и има за цел завършване на обиколката за едно денонощие.

В началото участват само скороходци, но през последните петнайсетина години се включват и велосипедисти. Трасето всъщност е 98км. Със сборно изкачване 2090 м. и стартира от Резиденция „Бояна“, преминава през Тихия кът, Владая, Кладница, язовир Студена, Боснек, Чуйпетлово, Ярлово, Ярема, местността Брезите, над Железница, Бистрица, Симеоново и през Бояна завършва отново пред резиденцията. По трасето има контролни/подкрепителни пунктове.

По традиция Обиколката на Витоша се провежда през юни (заради дългите дни и късите нощи) и по-точно през най-близкия до юнското пълнолуние уикенд; тази традиция е нарушавана в много редки случаи.

Обиколката на Витоша е квалификационно състезание за Обиколката на Монблан – най-престижния планински ултрамаратон в Европа.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn