Панагюрец измина легендарния маршрут „Ком-Емине“ за 11-ти път

Ако е вярно, че човек не може да се нарече истински пътешественик, ако не е преминал поне веднъж през най-дългия непрекъснат туристически маршрут в България и сред най-трудните в Европа – от връх Ком до нос Емине, то панагюрецът Хари Иманов е повече от пътешественик. През август т.г. художникът и запален турист измина успешно за 11-ти път легендарния пешеходен маршрут. Включва се в Националния туристически преход „Ком-Емине“ от 1994 година, когато започва ежегодното му организиране.

За първи път маршрутът е изминат през 1933 г. от друг панагюрец – Павел Делирадев. Българският пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“, е организатор на туризма и алпинизма в България.
Маршрутът представлява пресичане на цяла България по билото на Стара планина, от границата със Сърбия (връх Ком) до Черно море (нос Емине). Дължината на прехода е около 650 км с 15 000 м положителна денивелация и преминава изцяло по основното Балканско било.

Изкачват се повече от 30 върха над 2000 метра надморска височина, като най-високата точка е връх Ботев с неговите 2376 метра надморска височина. Дневните преходи са между 20 и 40 км със средна продължителност от 7-9 часа ходене.

Преди години Иманов участва в първото скоростно преминаване на маршрута за седем денонощия. Сега туристите използват GPS и това улеснява, и съкращава маршрута, обяснява Хари. Панагюрският турист участва и при въвеждането на хилядите маршрутни точки в софтуера на навигационната система. По време на Националния туристически преход тази година Хари и водачът на групата Начо Иванов са единствените, които и преди 11 години изминават трудния маршрут. Те са сред най-опитните и бързи в групата. Там е и най-добрият ни планински бегач и ориентировач Кирил Николов-Дизела, който отново ще опита да измине най-дългия туристически маршрут в България за под 5 дни.

Dizela

Хари Иманов с Кирил Николов-Дизела

След като близо 30 години най-доброто постижение за най-бързо време е на Любомир Палакарчев, на 11 август 2015 г. Божидар Антотонов го подобрява. Той завършва за 5 дни, 10 часа и 10 минути.
Хари Иманов споделя още, че за подобен маршрут са нужни и физическа, и психическа издръжливост, която трябва да е  задвижена от силно желание да се направи преходът. Не на последно място – важни са и точните, удобни обувки. Оказало се, че единствен от около 40-ма човека в групата само Хари нямал мазоли на финала на изтощителното ходене.

Панагюрският турист неведнъж е показвал своята физическа и психическа издръжливост – например с 800 клякания с един изпънат крак, 8 км скачане на един крак, 100 завъртвания на лост и много други чудатости, някои от които смело може да претендират за рекорди на Гинес. За в бъдеще Хари си пожелава да продължава да изминава „Ком-Емине“. Това пътуване към Слънцето и към себе си.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn