Панагюрище бе домакин на заключителна международна пресконференция по проект срещу насилието

На 14 и 15 май в Панагюрище се проведе заключителна пресконференция по проект „Разруши мълчанието – кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие основано на полов признак“.На форума присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, гости от Норвегия, партньори по проекта, комисар Блага Крайчева, началник на отдел в ОД на МВР-Пазарджик, гл.инсп. Петко Шотлеков, началник на РУ- Панагюрище, съдия Снежана Стоянова, председател на Районен съд-Панагюрище, представители на градовете, включени в кампанията и ученици от СОУ „Нешо Бончев”. Събитието откриха с танц момичетата от мажоретния състав на СОУ „Нешо Бончев” с ръководител Мария Бензарова.

„Това емоционално начало е в унисон и с нашата тема – чрез изкуството да се борим срещу насилието,  и то от ранна детска възраст”, каза Валентин Лазаров, председател на Националната асоциация на общинските служители в България и ръководител на проекта и допълни: „Избрахме Панагюрище за провеждането на заключителната пресконференция по две причини. Община Панагюрище бе наш много добър партньор в лицето на кмета Никола Белишки и координатора по проекта Силвия Бобекова. Имаше голяма активност от страна на обществеността, медиите и училището. Освен това Панагюрище е град с богато историческо минало и култура”.

„Радва ме присъствието на млади хора в залата, защото по  тези проблеми трябва да работим заедно, като започнем още от семейството. Мълчанието наистина трябва да бъде разрушено, за да можем да постигнем добри резултати. Община Панагюрище активно се е включвала в този процес и ще продължава да го прави и в бъдеще”, подчерта кметът Никола Белишки. Той благодари на присъстващите в залата партньори от Норвегия, затова, че отделят средства и време, за да споделят опита си, защото добрите практики трябва да се надграждат.

DSC08963„Домашното насилие винаги го е имало”, каза комисар Блага Крайчева, началник на отдел в ОД на МВР-Пазарджик и сподели няколко цифри. Издадените заповеди по Закона за домашното насилие за 2013 година са били само 23, през 2014 година броят им е 38, а за изминалата 2015 година издадените заповеди са 43. Забелязва се нарастване в броя им, макар и не драстично. „Нещо, което не трябва да ни радва, но пък е доказателство, че на проблема се обръща внимание”, каза комисар Крайчева и допълни, че обществото не е достатъчно запознато с темата за домашното насилие, а поетата инициатива е стъпка в правилната посока.

Безспорен резултат вследствие на този проект като цяло е това, че към днешна дата броят на лицата, потърсили съдействие от органите на реда, било то пряко или чрез други социални структури, е завишен. Това са на пръв поглед негативни статистики, но за мен лично са положителни”, подчерта началникът на РУ- Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков. В потвърждение на думите си началникът на полицията съобщи броят на заповедите, издадени от РУ- Панагюрище, които само от началото на годината са 13, сравнено с предходни години се равнява на заповедите, издадени за три години назад във времето. „МВР ще продължи да бъде активен партньор, нашите врати са отворени 24 часа в денонощието”, заяви гл.инсп. Петко Шотлеков.

DSC08991По време на  форума своят опит и добри практики по темата за домашното насилие споделиха представителят на  Норвежките партньори по проекта Ведат Севинсер и директорът на ОДЗ „Пролет” – гр. Неделино Надя Бабачева.

Целта на кампанията „Разруши мълчанието“ е чрез различни действия да се разруши мълчанието между жертвата и насилника, между жертвите, които могат да бъдат деца, жени и мъже. Проектът е финансиран по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 година. В националната кампания участваха градовете Панагюрище, София, Стара Загора, Сливен, Плевен, Търговище, Мездра, Козлодуй, Гоце Делчев и Неделино. Първата работна среща по проекта се проведе в Панагюрище през октомври 2015г. Община Панагюрище бе домакин на дискусия на тема „Превенция на насилието“ и през март т.г.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn