Панагюрище е домакин на Балкански Био Форум

В продължение на три дни от 26 до 28 юли Панагюрище e домакин на Първия Балкански Био форум, организиран от Европейската федерация на биопроизводителите IFOAM EU group и Българска Асоциация Биопродукти, в партньорство с „ИНА“ ЕООД и „Асарел Медет“АД. Събитието уважиха изпълнителният директор на IFOAM EU group Марко Шлютер, десетки биопроизводители от страната и представители на браншовите асоциации на биофермерите от Македония, Румъния и Гърция. Специален гост на биофорума беше зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който бе посрещнат в зала „Асарел“ на комплекс „Каменград“ по стара българска традиция с пита и сол.
В качеството си на домакин и член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти Веселина Зумпалова-Ралчева приветства присъстващите с добре дошли.

Спомням си как преди 5 години се събрахме 25 биоземеделци и основахме Българска Асоциация Биопродукти. Сега само в нашия район има 25 биопроизводители, а в страната са над 4 000. Надявам се на този форум да си кажем всички неща, които ни вълнуват. Да видим откъде сме тръгнали, на къде вървим, какви са общите ни проблеми с нашите партньори в Югоизточна Европа“, каза Ралчева.

Има конструктивен диалог с биопроизводителите в стремежа си да им помогнем. Разбира се, има и градивна критика. Но ме притеснява това, че на един етап засилените темпове на биологичното производство може да се дължат на стремежа на биопроизводителите просто да спечелят повече субсидии, тъй като цената на биологичното субсидиране и доста по-висока от тази на конвенционалното“, каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на форума. Той подчерта, че Министерството на земеделието и храните специално е създало отделна мярка за биологичното субсидиране, която има собствен бюджет от 151 милиона евро. По думите му са създадени редица стимули за промотиране на биологичното производство чрез Програмата за развитие на селските райони. Неговото притеснение обаче е да не се създадат опити за спекулативно започване на биологично производство, без да носят стопаните в себе си философията на биологичното земеделие. Спекулативността според Грудев се изразява в това да започнат да се правят проекти по биоземеделски програми. „Ако допуснем под логото на биологичното земеделие да се създават проекти, които не носят в себе си сърцето на биопроизводството, то ще бъде формално биопроизводство, което ще нанесе сериозни щети върху всички биопроизводители“, бе категоричен Грудев. „Това ще доведе до крах на отрасъла и срив на доверието на потребителите. Някои недобросъвестни биопроизводители могат да нанесат щети на целия отрасъл, защото доверието на потребители е много крехко. Биопроизводители и контролни органи трябва да работят взаимно, като по този начин се засилва влиянието и на неправителствения сектор в стремежа биопроизводството да се наложи в страната“, каза още зам.-министърът на земеделието и храните.
Тук съм, за да чуя вашите виждания за биопроизводството в България. Много е важно да слушаме биопроизводителите, защото те имат най-добро виждане за това как нещата могат да се получат, защото понякога политиците нямат реална представа какво се случва на полето“, каза изпълнителният директор на IFOAM EU group Марко Шлютер, който в последствие представи проект за нов европейски регламент за биологичното производство и проект за нова биологична сертификация.

veselina zumpalova
Нашата асоциация мина през много колизии и много трудни моменти, за да стигне до този успех, да стане желан партньор в очите на институциите , останалите неправителствени, браншовите и природозащитни организации“, каза Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация Биопродукти.
С добре дошли привeтства гостите на биофорума и Алесандър Чобанов, представител на „Асарел Медет“ АД, съорганизатор на събитието.
По време на семинара беше дискутирана темата за развитие на биологичното земеделие в България и бяха представени данни за 2014 г. Експерти дискутираха развитието на биологичното земеделие в отделните държави в Югоизточна Европа.

bio

Сред другите теми на дневен ред бяха проектът за нова европейска регулация за биологична сертификация, представяне на контролиращите лица, получили разрешение от министъра на земеделието и храните да оперират в България, проблеми при прилагането на мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на ПРСР 2014-2020 г.. и др.
Във вторник, 28 юли участниците във форума ще посетят дестилерията за производство на биологични етерични масла, фирма „ИНА“ ЕООД в гр. Панагюрище, а в неделя 26 юли те имаха възможност да разгледат Градски исторически музей – Панагюрище, залата – трезор „Панагюрско златно съкровище“ и Лековата къща. Посетиха комплекс „Старосел“, където дегустираха отбрани вина.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn