Панагюрище е сред общините с най-добри показатели за финансова самостоятелност

Панагюрище е сред общините с най-добри показатели за финансова самостоятелност през второто тримесечие на 2017г., показва анализът на данните от Министерство на финансите (МФ) за финансовото състояние на общините за периода. Комплексният анализ на показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи, за второто тримесечие на 2017 г. показва, че с най-добри параметри на тези показатели са общините: Варна, Самоков, Девня, Бургас, Божурище, Пловдив, Панагюрище, Столична община и т.н.

На 17 075 923 лв. възлизат общите просрочени задължения на 12-те общини от област Пазарджик, става ясно още от анализа на данните. Така общинските администрации от областта заемат второто място в страната по задлъжнялост, като са изпреварени  единствено от област Смолян, чийто дълг е 17 286 505 лева.

Като цяло приходите на общините са около 40% от общия размер на постъпленията им (приходи и трансфери), като делът на общините с равнище на този показател над средното за страната е 15 % (около 40 общини).

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn