Панагюрище е сред общините с по-ниски данъчни ставки

Община Панагюрище е сред общините в България, в които се заплаща най-ниска данъчна ставка за данък върху един от ключовите местни данъци – данъкът върху превозни средства. 1,21 лева на kW е размерът на данъчната ставка на превозни средства и леки автомобили с мощност над 74 kW до 110 kW включително, след отчитане на екокомпонент за Евро 1 и 2.
Размерът на общата данъчна тежест в община Панагюрище през 2021 година е 30.4/100 по данни на Института за пазарна икономика. За сравнение в съседната община Стрелча общата данъчна тежест е 34.9/100, в областния град Пазарджик е 42,2/100,  в Столична община – 84.9/100.
Сред по-ниските в страната в община Панагюрища са и размерите на останалите данъчни ставки. За годишeн патентен данък за търговия на дребно, до 100 кв.м. нетна търговска площ на обект,  дъначната ставка е в размер на 10 лева на кв.м. За данък върху възмездно придобиване на имущество  размерът й е 2,6% Данъчна ставка за данък върху недвижими имоти на юридически лице през тази година е 1,4 промила.
Въпреки че и през 2021 г. в  по-голяма част от общините се наблюдава повишение на местните данъци, броят на случаите на намалени данъци е рекорден, съобщават от Института за пазарна икономика. През 2021 г. най-голям брой увеличенията има при данъка върху недвижимите имоти (34), а най-много намаления – при данъка върху превозните средства (23).
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn