Панагюрище е сред финансово най-стабилните общини в страната

Община Панагюрище отново е сред най-стабилните финансово общини в България. Това показват данните на Министерството на финансите от комплексния анализ на показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за третото тримесечие на 2020 г.  Общините с  най-добри
параметри на тези показатели са: Челопеч, Панагюрище, Девня, Ямбол, Столична община, Пловдив, Божурище, Угърчин, Асеновград, Търговище.

Министерство на финансите публикува още и данни за дълга на общините, регламентиран в чл.3 от Закона за общинския дълг, като данните са от Централния регистър на общинския дълг. Община Панагюрище е сред общините, които са с нула лева отстатъчен дълг към края на третото тримесечие на 2020 година.

Три общини от региона остават в „черния списък“ на Министерството на финансите заради лоши показатели. До крайния срок за окончателно погасяване на отпуснатите безлихвени заеми – 1 декември 2019 г., четири от подпомогнатите местни администрации не са успели да се издължат, а към момента борчовете им с лихви са 7 150 000 лева. Сред тях са Велинград, Септември и Белово. Най-тежко е положението на Община Велинград, която има да изплаща 2 935 000 лева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn