Панагюрище награди най-добрите спортисти, треньор и отбор за 2018г.

Изявени панагюрски спортисти бяха отличени на официална церемония „Спортист на годината‘2018“, състояла се тази вечер в многофункционална зала „Арена Асарел“. Признание получиха и личности, фирми, институции със съществен принос да се развива спортът в община Панагюрище.

 

Обзор на спортната 2018 година направи председателят на Асоциацията на спортните клубове Иван Нетов.

Асоциацията на спортните клубове се създаде през 2011 година, а през 2018 г. към нея се присъединиха два нови клуба- Спортен клуб по кикбокс Оптикс и Спортен клуб по плуване „Каменград”, и в нея вече членуват 25 спортни клуба, в организация с над 700 картотекирани и участвали в състезания спортисти. За изминалата спортно – състезателна 2018 година нашите спортисти  завоюваха над 60 медала от държавни първенства и шампионати. През 2018 година като най-прогресиращи спортен клубове отново се изяви СК „Мери Денс”, който има вече над 60 занимаващи се спортисти и организира един от най-силните турнири по художествена гимнастика в България. СКТМ „Асарел Медет” също продължава отличното си представяне, утвърждавайки се като един от най- силните клубове в България, отново завоювайки трето място Висша лига жени , шампион на България до 12 години, провеждайки най-силния турнир по тенис на маса в България и Европа. Традиционно силно се представят и панагюрските таекуондисти, завоювайки много медали от държавни шампионати не само от държавни шампионати и международни турнири, но и от европейски и световни първенства. СК „Топалов” също успешно развива своя потенциал, като организира един от най-силните Международни турнири по джудо в България. През 2018 година  ВК „Пан Волей” отново продължава своето възходящо развитие, увеличавайки постоянно броя на редовно занимаващите се състезатели и състезателки, завоювайки призови места от различни шампионати  в мъжкия и женския профил. За първи път през 2018 година вече участваме и в отбор от Държавното първенство, А група.

Успоредно с успехите на тези клубове, на младите състезатели, не по-малко гордост буди представянетио на нашите спортисти-ветерани: Петър Петров, Павел Ширилинков ,Георги Узунов, Кръстьо Нешев.

В зала „Арена Асарел” през 2018 година бяха проведени 72 спортни мероприятия – Държавни първенства, Международни турнири и др. Абсолютно всички мероприятия бяха финансово подкрепени и организационно подпомогнати от Асоциацията на спортните клубове и Община Панагюрище”.

Нетов изказа своята благодарност към кмета на община Панагюрище Никола Белишки и неговия екип за отношението, желанието да се издига на по-високо ниво панагюрския спорт. Те правят всичко възможно да бъде завишено финансирането за спорта в общината, да се подобрят условията на спортната база, без които не би било възможно постигането на тези спортни постижения. От свое име и от името на всички спортисти Нетов изказа благодарност към „Асарел Медет”АД и лично към изпълнителния директор инж.Делчо Николов и председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков за финансовата помощ, моралната подкрепа на Асоциацията, без които тези спортни мероприятия и постижения не биха били възможни. Председателят на спортната асоциация изрази своята удовлетвореност от добрата съвместна работа в екип, което доведе до утвърждаването на Панагюрище като един уникален за България модел на устойчиво развитие и бъдещето на спорта. „Много големи общини се учат и черпят от нашия опит, впечатлени от резултатите. Вярвам в бъдещето на спорта в нашия град!”, каза в заключение Нетов.

След всичко това, което чухме, свързано с постиженията на нашите спортисти, не мога да не бъда горд, че съм кмет на общината”, каза градоначалникът Белишки и подчерта: „Хубавото е, че виждаме много деца, виждаме и много ветерани, които предават своя опит, и смея да заявя, че в спорта в Панагюрище има традиции, които се следват, и тази приемственост е дала една здрава основа за добрите спортни постижения през годините. За ръководството на община Панагюрище спортът е един от най-важните приоритети,така ще бъде и занапред. И тази година са предвидени над 10% ръст в средствата и субсидиите в спорта. Да си пожелаем да сме живи и здрави, и да продължаваме напред и нагоре”.

 Организатори на церемонията „Спортист на годината“ бяха Община Панагюрище и Асоциацията на спортните клубове. На церемонията присъстваха председателят на общински съвет Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник кметът Галина Матанова,  общински съветници, членове на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общински съвет, председатели, треньори и представители на спортните клубове, които развиват дейност на територията на общината, представители на бизнеса и местните медии.

Специален гост на официалната церемония по награждаване на най-добрите спортисти на Панагюрище за 2018 година бе Елица Янкова – бронзов медалист на олимпийските игри в Рио – единствения медал за България в спортна борба; световна шампионка за девойки, вице олимпийска шампионка на Олимпийските игри в Баку; носител на множество медали от световни и европейски първенства.

Класацията на 10-те най-добри спортисти на община Панагюрище за 2018 година бе определена от Асоциацията на спортните клубове, съвместно с членовете на постоянната комисия „Oбразование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет-Панагюрище, заместник-кметът по хуманитарните дейности на Общината  Галина Матанова и панагюрските медии.

За спортист на годината, с най-голям брой събрани точки от проведеното гласуване, бе определена МАРИЯ ОРЯШКОВА от Спортен клуб „Бойни спортове“ с треньор Иван Нетов.

Мария Оряшкова е шампион на България по самбо /жени/; достойно заслужила първо място на Европейско първенство по самбо /жени/ – Гърция; второ място на Световно първенство по самбо /жени/ – Румъния; първо място на Световна купа по самбо /жени/ – Русия; спортист № 1 в Световната ранг листа в категория до 80 кг.; капитан на Националния отбор по самбо; спортист № 1 в спорт самбо за 2018 година.

 

Много съм щастлива, че се състезавам за моя първи и ще остане последен до края на кариерата ми клуб Панагюрище, каза Оряшкова. Тя сподели, че се чувства силна, когато до нея е нейния треньор Иван Нетов. Благодари на спонсорите от „Асарел Медет”АД, че са приятели на спорта, и продължават сбъдват и нейните мечти, и да помагат.

Кметът Белишки връчи на Мария Оряшкова почетен знак на Община Панагюрище, копие на кокардата на панагюрските въстаници. Поздрав златното момиче на българското самбо получи и от кмета на с.Бъта, Георги Александров.

 Втори в класацията е ИВЕЛИН ТАНКОВСКИ от Спортен клуб „Бойни спортове“ с треньори Александър Фръгов и Милена Хъркова.

Ивелин Танковски е шампион на България по самбо – юноши до 16 г.; бронзов медалист на Световните ученически игри по самбо – юноши до 16 г.; спечелил три златни медала на Международни турнири.

 

На трето място е СТОЯН ЗАЙКОВ от Спортен клуб по тенис на маса „Асарел-Медет“ с треньор Анелия Карова.

Стоян Зайков е държавен шампион до 15 г. – индивидуално; спечелил сребърен медал – двойки до 15 г.; сребърен медал – отборно до 15 г.; трето място на Балканиада до 15 г. – отборно; девето място на Балканиада – индивидуално; първо място на турнир Купа България; първо място на турнир „Млади звезди“ – отборно; второ място на турнир „Млади звезди“ – индивидуално.

 

На четвърто място в класацията се нарежда ИЛЧО МАШЕВ от Спортен клуб „Таекуон-до-Один“ с треньор Желязко Гагов.

Илчо Машев е шампион на Държавно първенство; бронзов медалист от Европейско първенство спаринг – Талин; бронзов медалист от Европейско първенство – отборно спаринг юноши; златен медалист от Международен турнир в Словения; шампион на турнир за купата на Ботевград.

 

Пети в класацията е ХРИСТО ГЕОРГИЕВ от Спортен клуб „Топалов“ с треньор Костадин Топалов.

Христо Георгиев е шампион на България по самбо – мъже; бронзов медалист на Държавно първенство по джудо – мъже; заслужил седмо място в Европейско първенство по самбо /мъже/ – Гърция; участвал в Световно първенство по самбо /мъже/ – Румъния.

 

Спортист № 6 е ДАНИЕЛ НЕМСКИ от Клуб по лека атлетика „Оборище“ с треньор Катя Кроснарова.

Даниел Немски е златен медалист от Държавно първенство – седмобой; спечелил второ място на Държавно първенство – десетобой /до 20 г./; второ място на Държавно първенство – 3 000 м. /до 20 г./; пето място на Държавно първенство – овчарски скок – мъже; второ място – крос Мездра и пето място – крос Койнаре.

 

На седмо място в класацията е НИКОЛА ПЕТКАНСКИ от Спортен клуб „Бойни спортове“ с треньор Иван Нетов.

Никола Петкански е шампион на България по самбо до 20 г.; спечелил трето място на Шампионат на България по самбо – мъже; пето място на Европейско първенство по самбо до 20 г. – Прага, Чехия.

 

Осмо място заема лекоатлетката МАРИЯ АНГЕЛОВА от Клуб по лека атлетика „Борис Мулешков“ с треньор Дончо Калпаков.

Мария Ангелова е сребърен медалист от Държавно първенство – спортно ходене 20 км.; заслужила шесто място на Държавно първенство – планинско бягане; шесто място на Държавно първенство – маратон; участвала в Балканско първенство по спортно ходене.

 

Спортист № 9 е КАТРИН ЧОЧЕВА от Хандбален клуб „Панагюрище“ с треньор Любка Карагьозова.

Катрин Чочева е сребърен медалист на Купа България – девойки 16 г.; бронзов медалист на Държавно първенство по плажен хандбал за девойки; спечелила четвърто място на Държавно първенство – 16 г.; пето място на Държавно първенство – 19 г.; шесто място на Купа България – 19 г.; пето място на Купа България – жени; трето място в „Б“ републиканска хандбална група – жени.

 

 На десето място в класацията е ДЕСИСЛАВА БОТЕВА от Тенис клуб „Панагюрище“ с треньор Борис Влахов.

Десислава Ботева има бронзов медал от Държавно първенство – до 21 години – двойка; първо място  – „А“ група – жени.

 

На тържествената церемония тази вечер бяха наградени както десетте най-добри спортисти на община Панагюрище за 2018 година, така и отборът с най-високи постижения СКТМ”Асарел Медет”.  

Отборът се класира на трето място във Висша лига – жени. Треньорът Анелия Карова съобщи, че посвещават наградата на Иван Александров.

 Излъчен бе и треньор на годината в лицето на Желязко Гагов, треньор на Спортен клуб „Таекуон-до-Один“.

Възпитаниците на Желязко Гагов завоюваха над 10 шампионски титли на България и над 20 медала от държавни първенства.

 

Статуетки и грамоти получиха и най-добре представилите се млади спортисти от различните спортни клубове, класирани в призови места:

– Мария Маслева – Спортен клуб по хандбал „Панагюрище“;

– Стефани Навущанова – Спортен клуб по хандбал „Панагюрище“;

– Божидара Карагьозова – Спортен клуб по хандбал „Панагюрище“;

– Шинка Филипова – Спортен клуб по хандбал „Панагюрище“;

– Делчо Арбалиев – Клуб по лека атлетика „Борис Мулешков“;

– Христо Арбалиев – Клуб по лека атлетика „Борис Мулешков“;

– Станислав Дюлгяров – Сдружение волейболен клуб „Пан-волей“;

– Павел Варадинов – Сдружение волейболен клуб „Пан-волей“;

– Илия Воденичаров – Спортен клуб по тени на маса „Асарел-Медет“;

– Доника Данкова – Спортен клуб по тенис на маса „Асарел-Медет“;

– Иван Иванов – Клуб по лека атлетика „Оборище“;

– Илияна Кокотанекова – Клуб по лека атлетика „Оборище“;

– Йоана Ботева – Спортен клуб по тенис на маса „Панагюрище“;

– Георги Бойчев – Спортен клуб по тнис на маса „Панагюрище“;

– Йоана Солакова – Сортен клуб „Таекуон-до Один“;

– Искрьо Загарьов – Спортен клуб „Таекуон-до-Один“;

– Дария Чолакова – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Елица Узунова – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Доника Николова – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Сияна Мухарова – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Анна Гагова – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Ванеса Немигенчева – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Йоана Терзийска – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Василена Манчорова – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери денс“;

– Нено Чернирадев – Спортен клуб по кикбокс „Оптикс“;

– Стоянка Варадинова – Спортен клуб по кикбокс „Оптикс“;

– Дойчо Перфанов – Клуб „Хандбал ПТГ“;

– Лука Гугов – Футболен клуб „Оборище“;

– Кристиян Димитров – Футболен клуб „Оборище“;

– Десислав Атанасов – Спортен клуб „Топалов“;

– Стиван Йорданов – Спортен клуб „Бойни спортове“;

– Мартин Цеков – Спортен клуб „Бойни спортове“;

– Георги Динков – Обединен спортен клуб „Панагюрище“;

– Спартак Кеков – Обединен спортен клуб „Панагюрище“;

– Теодора Ракова – Спортен клуб по плуване „Каменград“;

– Катрин Радивчева – Спортен клуб по плуване „Кaменград“;

– Ивайла Станчева – Клуб по спортни танци „Импулс“;

– Христо Йорданов – Клуб по спортни танци „Импулс“;

– Недялка Джолова – Айкидо клуб – Панагюрище;

– Натали Игнатова – Айкидо клуб – Панагюрище;

– Цветан Мурджев – Спортен клуб по тенис на маса „1995“;

– Георги Кържанов – Спортен клуб по тенис на маса „1995“;

– Момчил Илиев – Бадминтон клуб „Панагюрище 95“;

– Ефтим Футеков – Бадминтон клуб „Панагюрище 95“;

– Димитър Томов – Баскетболен клуб – Панагюрище;

– Ангел Божков – Баскетболен клуб – Панагюрище;

– Радостин Петров – Баскетболен клуб – Панагюрище;

– Мирослав Кочев – Футболен клуб „Миньор-Елшица“;

– Георги Чалъков – Шахматен клуб „Оборище“;

– Цветомир Парпулов – Шахматен клуб „Оборище“;

– Иван Белишки – Туристическо дружество „Бунай“;

– Георги Пенчев – Туристическо дружество „Бунай“;

– Спас Кърпаров – Туристическо дружество „Бунай“.

 

 Награда за най-добър футболист за 2018 година получи Мариян Наплатанов.

 

В категория ветерани бяха наградени:

– КРЪСТЬО НЕШЕВ – световен шампион;

– ПЕТЪР ПЕТРОВ – медалист от Европейско първенство;

– ПАВЕЛ ШИРИЛИНКОВ – балкански шампион;

– ГЕОРГИ УЗУНОВ – многократен медалист от държавни турнири и кросове.

 

За най-значимо спортно събитие през 2018 година бе отличено откритото първенство по тенис на маса Seamaster 2018 ITTF World Tour – Bulgaria Open, с участието на 41 държави и над 230 спортисти от четири континента. 

Наградата получи председателят на управителния съвет на Seamaster 2018  ITTF World Tour – ASAREL Bulgaria Open Иван Александров Александров благодари за отличието и съобщи ,че предава щафетата на Асен Попниколов.”Ще бъда до теб и ще помагам”, обеща Александров.

„Ще работим здраво, за да популяризираме още повече тениса на маса в България и света” , каза Попниколов и обяви, че тази година ASAREL Bulgaria Open ще има 190 000 долара награден фонд.

Специална награда за принос към развитието на спорта получи дългогодишния спортен деятел г-н Любомир Талев.

Специални награди за цялостен принос към спорта получиха г-н Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и инж. Делчо Николов – изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД.

Специална награда получиха и организаторите на Първия международен детски турнир по футбол „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“ – наградата бе връчена на управителя на „Тракийски хотелиери“ г-н Михаил Атанасов.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки (респективно Ръководството на общината) получи специална награда за принос към развитието на спорта в общината.

За всеки клуб „Асарел-Медет“ бе подготвил специална изненада. Спортистите получиха уникални „Торти за шампиони“, а дъщерното дружество „Тракийски хотелиери“ предостави на всеки от наградените в призовата десетка ваучер за ползване на СПА центъра в хотел „Каменград“.

 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn