Панагюрище награди най-добрите спортисти, треньор и отбор за 2019г.

На официална церемония, състояла се на 23 януари в многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“, бяха наградени най-добрите спортисти на община Панагюрище за изминалата 2019 година.

На церемонията присъстваха председателят на общински съвет г-н Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, общински съветници, членове на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общински съвет, г-н Иван Александров – почетен председател на „Асарел България Оупън и съосновател на Асоциация на спортните клубове, г-жа Галя Костова – прокурист на „Асарел Медет” АД, дългогодишният спортен деятел г-н Любомир Талев, председатели, треньори и представители на спортните клубове, които развиват дейност на територията на общината, представители на бизнеса и местните медии.

Церемонията откри председателят на Асоциацията на спортните клубове Иван Нетов, който направи обзор на спортната 2019 година.Асоциацията на спортните клубове се създаде през 2011 година, а през 2019 г. към нея се присъединиха два нови клуба „Айкидо клуб” Панагюрище и „Денис мото спорт” и в нея вече членуват 25 спортни клуба с над 600 картотекирани и участвали в състезания спортисти. а изминалата спортно – състезателна 2019 година нашите спортисти  завоюваха над 70 медала от редица първенства. През отминалата година всички тези клубове традиционно продължиха представяне в прослава на името на Панагюрище. Сред тях се откроява златния медал на Мария Оряшкова от вторите олимпийски европейски игри и петата и световна титла, и републиканския рекорд на Иван Иванов по лека атлетика. Радващо е, че успоредно с постигнатите големи постижения се увеличава и броят на активно спортуващите деца, което е от изключително значение за бъдещето, на здравето на Панагюрище.Успоредно с успехите на тези клубове, на младите състезатели, не по-малко гордост буди представянето на нашите спортисти-ветерани, пример за подражание, за любов и отдаденост на спорта: Кръстьо Нешев,Георги Шишков,  Стойко Гашуров, Павел Ширилинков,  Петър Петров.

Най-значимото спортно събитие в Панагюрище и през 2019 година бе тенис турнирът Асарел България Оупън, с награден фонд 190 000 долара, с участието на над 300 участника от над 40 държави.

В зала „Арена Асарел” през 2019 година бяха проведени 75 спортни мероприятия – Държавни първенства, Международни турнири и др. Абсолютно всички мероприятия бяха финансово подкрепени и организационно подпомогнати от Асоциацията на спортните клубове и Община Панагюрище”.

Нетов изказа своята благодарност към кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кмета Галина Матанова за отношението, желанието да се издига на по-високо ниво панагюрския спорт. Те правят всичко възможно да бъде завишено финансирането за спорта в общината, да се подобрят условията на спортната база, без които не би било възможно постигането на тези спортни постижения. На постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” за подкрепата и разбирането. От свое име и от името на всички спортисти Нетов изказа благодарност към „Асарел Медет”АД и лично към изпълнителния директор инж. Делчо Николов и председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков за финансовата помощ, моралната подкрепа на Асоциацията, без които тези спортни мероприятия и постижения не биха били възможни. Председателят на спортната асоциация изрази своята удовлетвореност от добрата съвместна работа в екип, което доведе до утвърждаването на Панагюрище като един уникален за България модел на устойчиво развитие и бъдещето на спорта.

За спортист на годината, с най-голям брой събрани точки от проведеното гласуване, бе определен лекоатлетът Иван Иванов от КЛА „Оборище“, с треньор Катя Кроснарова. Иван е рекордьор на България за 2019 година и има множество отличия: Златен медал Десетобой – 18г.; Златен медал и Шампион на 400м, зала – 18г.; Златен медал и Шампион на 800м,  зала – 18г.; Сребърен медал и Вицешампион на многобой,  зала – 20г.; Сребърен медал и Вицешампион на 800м– 20г.; Бронзов медал на 800м, лято – 18г.; Сребърен медал и Вицешампион на „Кънтри крос“ 6км – 20г.; Шесто място Балкански шампионат на 800м, Истанбул, Турция-18г.; Шесто място Балкански шампионат на 6 км, отборно – Беран, Черна гора-20г. „За мен е огромна чест да получа тази награда!”, каза Иванов и благодари на всички, които са били до него през изминалата година, подкрепяли са го и са вярвали, че може да успее.

 Втори в класацията е Илчо Машев – Национален състезател по Таекуон-до  от СК „Один“, с треньор Желязко Гагов. Илчо е бронзов медалист от Световно първенство – Пловдив 2019, спаринг. Завоювал е: Два бронзови медала от Европейско първенство спаринг- Римини 2019 и Национален шампион на Държавно първенство, спаринг до 75кг; Трето място пойнт кик бокс на Държавно първенство. Илчо Машев е обявен за най-техничен състезател на отвореното първенство на Босна;  Шампион и обявен за „Крал на таекуон-до“ с националния отбор на България- Мъже; Първо място във всички турнири, проведени в България.

На трето място е Ивелин Танковски от СК „Бойни спортове“, с треньор Александър  Фръгов. Ивелин е завоювал: Първо място шампион  на България по самбо – Юноши до 16г.; Първо място Балканско първенство по самбо- Юноши до 16г.,Скопие, Македония; Пето място на Световно първенство по самбо- Юноши до 16г., Рига, Латвия; Три златни медала на Международни турнири.

На четвърто място в класацията се нарежда Йоана Пишмишова-Червенкова от Джудо-Самбо от  Обединен спортен клуб „Панагюрище“, с треньор  Милена Хъркова. Постижения: Второ място Вицешампион на България по  ДЖУДО до 20г.; Първо място Шампион на България по Самбо до 20г.; Първо място Шампион на България по Самбо-Жени.

Пети в класацията е Илия Воденичаров от Тенис на маса  от  СКТМ „Асарел Медет“, с треньор Анелия Карова. Постижения: Шампион на България в Държавно отборно първенство до 15г.; Пето място финал „Млад олимпиец“ до 15г.; Пето-осмо място Държавно индивидуално първенство до 15г.; Участник в Балканско и Европейско първенство.

 

Спортист №6 е Даниел Немски от КЛА „Оборище“, с треньор    Катя Кроснарова. Постижения: Бронзов медал, многобой зала – 20г.; Сребърен медал и Вицешампион Десетобой, лято -20г.; Сребърен медал и Вицешампион Десетобой, лято –Мъже; Шесто място Балканско първенство Многобой Мъже – Правец.

 

 

На 7-мо място Божидара Карагьозова от ХК „Панагюрище“, с треньор  Любка Карагьозова. Постижения: Сребърен медал на Държавния финал за девойки 14г. с индивидуална награда на финала „Най-полезен състезател“; Сребърен медал на Купа България за девойки 14г., избрана в  „Идеалната седмица“; Сребърен медал на Държавното първенство по плажен хандбал за девойки , избрана в „Идеалната осмица“; Златен медал на Ученически игри- Финал 5-7клас-„Голмайстор“; Първо място на Балканска купа за девойки 14г., Гърция; Първо място на Зонално първенство,  избрана в  „Идеалната седмица“; Състезателка и в отбора на девойки 16г.

На осмо място в класацията е Стайко Танковски – от СК по кикбокс „ОПТИКС“, с треньор Здравко Еров. Постижения:  Държавен шампион за 2019 в стил кик лайт; Държавен шампион за 2019 в стил кик контакт; Държавен шампион по Таекуон-до за 2019 в дисциплината спаринг; Шампион на открития Международен турнир по кик бокс София Оупън Мъже.

Девето място заема Катрин Радивчева от СК по плуване „Каменград“, с треньор Катя Радивчева. Постижения:  Второ място и сребърен медал на 200м бруст – Държавно първенство; Четвърто място на 100м бруст – Държавно първенство; Седмо място на 50м бруст – Държавно първенство; Осмо място на 100м бруст – Държавно първенство.

На десето място в класацията е Десислав Атанасов от СК  „Топалов“,  с треньор Костадин Топалов. Постижения:  Шампион на България по Самбо – до 14г.; Бронзов медал от Държавен шампионат по джудо  – до 16г.; Многократен шампион и медалист от Международни турнири по джудо.

Излъчен бе и треньор на годината в лицето на Катя Кроснарова – треньор на КЛА „Оборище”.„Не се чувствам специална, защото смятам, че всеки един треньор, който има спортист в тази десятка, е достоен да бъде тук, на това място”, сподели Кроснарова. За своя състезател, оглавил престижната спортна десятка Иван Иванов треньорката каза:”Иван е универсален състезател. С него вече 10 години вървим ръка за ръка, и аз благодаря на всички, които тази година му отредиха призовото място в класацията, защото да станеш рекордьор на България, това се случва след 34 години, рекордьор на България е бил Тодор Цуцеков, който е бил и мой треньор, рекорд оцелял 17 години”. На своите колеги-треньори Кроснарова пожела здраве, да работят все така неуморно и да постигат своите резултати за каузата спорт в Панагюрище.

Наградата за Отбор на годината бе връчена на ФК „Оборище” -Юноши старша възраст.

Награда за най-добър футболист получи Станислав Мариянов Георгиев – централен защитник на „В” група – Мъже.

Наградата за най- добър отбор –  подрастващи – получи отборът на   ХК  „Панагюрище”-14-годишни  девойки.

В категория ветерани бяха наградени: Кръстьо Нешев – Вицесветовен шампион за 2019г.; Стойко Гашуров – Вицесветовен шампион за 2019г.; Георги Шишков –Бронзов медал – Световно първенство за 2019г.;  Павел Ширилинков –2-ро място на 3000м на Балканско първенство в зала-Инстанбул,Турция;  Балканиада –Букурещ, Румъния – Двукратен  Шампион на 800м и 1500м;Международен турнир в Бурса, Турция  – 1-во място на 15км; Петър Петров – Многократен медалист от Държавно първенство и турнири.

Със статуетки бяха наградени и най—добре представилите се и перспективни спортисти, завоювали призови места в държавните първенства.

Бяха раздадени  специални награди за постигнати високи спортни резултати в моторните спортове. Призьори станаха Денис Станчовски, Иван Михов,  Илиян Кузманов.

За най-значимо спортно събитие през 2019 година бе отличен СКТМ”Асарел Медет” за откритото първенство по тенис на маса Seamaster 2019 ITTF World Tour – Bulgaria Open.

Специална награда за най-значим спортен успех – Спортист, прославящ името на град Панагюрище,  получи петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова.

Специални награди за принос към спорта получиха г-н Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и инж. Делчо Николов – изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД.

 

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова бяха удостоени със специална награда за принос към развитието на спорта в град Панагюрище. ”Благодаря на всички треньори, родители, деца за неимоверните усилия, които полагат, за да следват каузата спорт в Панагюрище, и то спорт на високо ниво”, каза градоначлникът Белишки и подчерта:” Като кмет на общината не мога да не бъда горд от всичко това, което чувам всяка година тук, постижения от републикански, европейски, световни мащаби. Ние като представители на Общинска администрация заедно с г-жа Матанова винаги сме били уверени, че хората, които се занимават със спорт, хората,които притежават спортсменския дух и етика, те могат най-точно да определят кой е номер 1. Но, нека не забравяме, че има и следваща церемония. Всичко е плод на труд и малко късмет. Пожелавам на всички през новата година много здраве, късмет, много спонсори, които да вярват и да помагат. В момента ние разработваме проект, с който ще извършим цялостно реновиране на спортния комплекс, като това ще включва поливна система на терена на стадион „Орчо войвода”, пистата, малката зала. Знам, че парите никога не стигат. Това, което ние даваме в момента съответства на възможностите. Нека имаме това разбиране, че когато всички си помагаме, тогава ще търсим и нови форми за финансиране. Бъдете живи и здрави и вярвайте, че спортът в Панагюрище има бъдеще, което е плод на взаимно усилие”.

За всеки клуб от „Асарел-Медет“ и тази година бяха подготвили специална изненада. Спортистите получиха уникални „Торти за шампиони“.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn