Панагюрище награди най-добрите спортисти, треньор и отбор за 2017г.

Изявени панагюрски спортисти бяха отличени на официална церемония „Спортист на годината‘2017“, състояла се тази вечер в многофункционална зала „Арена Асарел“. Признание получиха и личности, фирми, институции със съществен принос да се развива спортът в община Панагюрище. А че Панагюрище е град с големи спортисти, прославили името на града ни и на България, е безспорен факт.

Обзор на спортната 2017 година направи председателят на Асоциацията на спортните клубове Иван Нетов.

„С присъединилите се през 2017 година два клуба- Клуб по спортни танци „Импулс” Панагюрище и Клуб МО Съюз България Айкидо,   Асоциацията на спортните клубове Панагюрище наброява 23 спортни клуба и организации с  над 700 картотекирани и участвали в състезания спортисти. За изминалата спортно – състезателна 2017 година нашите спортисти  завоюваха над 50 медала от държавни първенства и шампионати. Десет панагюрски състезатели бяха включени в националните отбори и представяха  родния град Панагюрище на Международни състезания. През 2017 година като един от най-прогресиращите спортни клубове се изяви СК „Мери Денс”, който има вече над 60 занимаващи се спортисти и организира един от най-силните турнири по художествена гимнастика в България. СКТМ „Асарел Медет” се утвърди като един от най- силните клубове в България, завоювайки вицешампионската титла отборно за жени , индивидуалната спортна лига при жените и абсолютен шампион при най-малките. Традиционно силно се представят и панагюрските таекуондисти, завоювайки много медали от държавни шампионати и международни турнири, европейски първенства. А от 2017 година тези момчета и момичета участват и в състезания по кикбокс. СК „Топалов” също успешно развива своя потенциал, като организира един от най-силните Международни турнири по джудо в България. ВК „Пан Волей” продължава своето възходящо развитие, увеличавайки броя на редовно занимаващите се състезатели и състезателки, завоювайки призови места от различни шампионати  в мъжкия и женския профил.  За първи път през 2017 година участва с отбор мъже държавно първенство, А група. Традиционно силно се представят и нашите майстори зад волана, шампионите по автомобилизъм  Любен Каменов и Илия Царски. Успоредно с успехите на младите състезатели, не по-малка гордост буди и достойното представяне на нашите спортисти ветерани: Кръстьо Нешев – световен шампион, Георги Шишков– световен шампион, Марин Вулев – вицесветовен шампион,  Пенко Нонов – бронзов медалист, Николай Господинов – бронзов медалист,  Петър Петров- медалист от Европейско първенство, Павел Ширилинков – Балкански шампион. За пореден път през 2017 година като най-значимото събитие в град Панагюрище като най-значимото в областта на спорта беше провеждането на тенис турнира „Асарел България Оупън” , най-силният турнир в България и един от най-силните в Европа с участието на 31 държави, над 200 участника с рекордния за България награден фонд от 130 000 щатски долара. В зала „Арена Асарел” през 2017 година бяха проведени 68 спортни мероприятия – Държавни първенства, Международни турнири и др. Абсолютно всички мероприятия бяха финансово подкрепени и организационно подпомогнати от Асоциацията на спортните клубове и Община Панагюрище.”

Нетов изказа своята благодарност към кмета на община Панагюрище Никола Белишки и неговия екип за отношението, желанието да се издига на по-високо ниво панагюрския спорт. Те правят всичко възможно да бъде завишено финансирането за спорта в общината, да се подобрят условията на спортната база, без които не би било възможно постигането на тези спортни постижения. От свое име и от името на всички спортисти Нетов изказа благодарност към „Асарел Медет”АД и лично към изпълнителния директор инж.Делчо Николов за финансовата помощ, моралната подкрепа, без които тези спортни мероприятия и постижения не биха били възможни. Председателят на спортната асоциация изрази своята удовлетвореност от добрата съвместна работа в екип, което доведе до утвърждаването на Панагюрище като един уникален за България модел на устойчиво развитие и бъдещето на спорта. „Много големи общини се учат и черпят от нашия опит, впечатлени от резултатите. Вярвам в бъдещето на спорта в нашия град!”, каза в заключение Нетов.

Още по-успешна нова 2018 година пожела на състезатели и треньори кметът на общината Никола Белишки.

„Не мога да не съм горд като кмет на Община Панагюрище да присъствам тази вечер тук и да дам началото на тази церемония, защото сигурен съм, няма община в България, която да има толкова много световни, европейски, републикански шампиони, и да има такива високи върхове в спорта във всяка една област”, каза градоначалникът. Той благодари на всички за положения труд, затова, че с делата си прославят нашата община. На „Асарел-Медет”, на Асоциацията на спортните клубове и лично на нейния председател Иван Нетов, затова, че заедно решават проблемите и броят на членовете на асоциацията расте.

„За ръководството на община Панагюрище спортът е един от най-важните приоритети, защото той осмисля ежедневието и бъдещето на децата. Уверявам ви, че ние ще продължим да следваме тази наша политика, за да можем заедно да се радваме на тези големи постижения. Заедно с представителите на бизнеса ще продължим да подпомагаме развитието на спорта в Панагюрище”, подчерта кметът Белишки.

Организатори на церемонията „Спортист на годината“ бяха Община Панагюрище и Асоциацията на спортните клубове. На церемонията присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на общински съвет Христо Калоянов, общински съветници, членове на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общински съвет, Анна Пелова – почетен гражданин на община Панагюрище и спортист № 1 на XX век, председатели, треньори и представители на спортните клубове, които развиват дейност на територията на общината, представители на бизнеса и местните медии. Класацията на 10-те най-добри спортисти на община Панагюрище за 2017 година бе определена от Асоциацията на спортните клубове, съвместно с членовете на постоянната комисия „Oбразование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет-Панагюрище, заместник-кметът по хуманитарните дейности на Общината  Галина Матанова и панагюрските медии.

За спортист на годината, с най-голям брой събрани точки от проведеното гласуване, бе определена МАРИЯ ОРЯШКОВА от Спортен клуб „Бойни спортове“ с треньор Иван Нетов.

Мария Оряшкова е шампион на България по самбо /жени/; достойно заслужила първо място на Европейско първенство по самбо /жени/ – Беларус, трето място на Световно първенство по самбо /жени/ – Русия, второ място на Световна купа по самбо /жени/ – Казахстан. Четирикратната световна и осемкратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова е капитан на националния отбор и спортист № 1 в спорт самбо за 2017 година.

Втори в класацията е ИВАН ХЪРКОВ от Спортен клуб „Бойни спортове“ с треньор Иван Нетов. Хърков отсъстваше по време на церемонията, а наградата му получи гл. инспектор Петко Шотлеков, началник на панагюрската полиция,където Иван Хърков вече работи.

Иван Хърков е шампион на България по самбо /мъже/; шампион на България по бойно самбо /мъже/; бронзов медалист от Европейско първенство по бойно самбо /мъже/ – Беларус; бронзов медалист от Световна купа по бойно самбо /мъже/; вицешампион на България джудо /мъже – 23 годишна възраст/.

На трето място е ГЕОРГИ НЕТОВ от Футболен клуб „Оборище“ – капитан на отбора, с основна заслуга за класирането му. Футболист № 1 на Община Панагюрище.

На четвърто място се нарежда МАРИЯ МАСЛЕВА от Хандбален клуб „Панагюрище“ с треньор Любка Карагьозова.

Мария Маслева има спечелен бронзов медал на Европейско първенство за девойки до 16 години и индивидуална награда „Най-добър защитник“; бронзов медал на Държавно първенство по плажен хандбал /девойки/ и индивидуална награда „Най-добър шутър“; сребърен медал на Купа България за девойки 16 годишна възраст и индивидуална награда „Голмайстор“; носител на наградите „Голмайстор“ на „Б“ републиканска хандбална група, „Голмайстор“ на Държавен финал за девойки 19 години, „Голмайстор“ на Купа България при девойки 19 години.

Пети в класацията е ИЛЧО МАШЕВ от Спортен клуб „Таекуон-до-Один“ с треньор Желязко Гагов.

Илчо Машев е шампион на Държавно първенство; бронзов медалист от Европейско първенство по спаринг – Англия; бронзов медалист от Европейско първенство – отборно; златен медалист от Международен турнир в Словения и обявен за най-техничен състезател на турнира; спечелил два златни медала от международни турнири.

Спортист № 6 е СТОЯН ЗАЙКОВ от спортен клуб по тенис на маса „Асарел-Медет“ с треньор Анелия Карова.

Стоян Зайков има златен медал „Млад олимпиец“ /финален етап/ до 12 години; държавен шампион до 12 години – индивидуално и отборно; спечелени златен медал смесени двойки до 12 години и сребърен медал двойки до 12 години; осмо място до 15 години – индивидуално; трето място смесени двойки до 15 години; участвал в Балканиада до 15 години в Албена; шампион /индивидуално и отборно/ на ученически игри 5-8 клас.

На седмо място в класацията е ДЕСИСЛАВА БОТЕВА от Тенис клуб „Панагюрище“ с треньор Борис Влахов.

Десислава Ботева има бронзов медал от Държавно първенство – до 18 години – лично; сребърен медал от Държавно първенство  – до 18 години – двойка; бронзов медал от Купа България – лично; бронзов медал от Балканско първенство – отборно; сребърен медал от фестивала „Олимпийски надежди“ – лично.

Осмо място заема лекоатлетката ЛУШКА КОКОТАНЕКОВА от Клуб по лека атлетика „Борис Мулешков“ с треньор Дончо Калпаков.

Лушка Кокотанекова е шампион на 5 000 м. планинско бягане на Държавно първенство; има спечелени два бронзови медала от Държавно първенство – 1 500 и 3 000 м. гладко бягане в зала; пето място на Балканско първенство – планинско бягане.

Спортист № 9 е СТАЙКО ТАНКОВСКИ от Спортен клуб „Таекуон-до-Один“ с треньор Здравко Еров.

Стайко Танковски има златен медал от Държавно първенство; спечелил трето място на Европейско първенство до 18 години – Англия, трето място на Международен турнир – Словения, трето място на Международен турнир – България.

На десето място в класацията е ДАНИЕЛ НЕМСКИ от Клуб по лека атлетика „Оборище“ с треньор Катя Кроснарова.

Даниел Немски е бронзов медалист от Държавно първенство – седмобой; бронзов медалист от Държавно първенство – овчарски скок /20 години/; бронзов медалист от Държавно първенство – десетобой /18 години/; спечелено четвърто място на Държавно първенство – десетобой /20 години/.

На тържествената церемония тази вечер бяха наградени както десетте най-добри спортисти на община Панагюрище за 2017 година, така и отборът с най-високи постижения – ФУТБОЛЕН КЛУБ „ОБОРИЩЕ“.

Отборът се класира на 12 място в Б-професионална футболна лига мъже за сезон 2016/2017 и участва в 1/16 финал на Купа България през есента на 2017 година.

Излъчен бе и треньор на годината в лицето на ИВАН НЕТОВ – треньор на Спортен клуб „Бойни спортове“. Възпитаниците на Иван Нетов завоюваха златен и бронзов медал на Европейски първенства по джудо и бойно самбо, над 10 шампионски титли на България, над 20 медала от Държавни първенства по самбо и джудо. Нетов подари наградата си на друг активен панагюрски треньор – треньорът на Хандбален клуб „Панагюрище“ Георги Атанасов.

 

Плакети получиха и най-добре представилите се млади спортисти от различните спортни клубове, класирани в призови места:

– Стиляна Добрева – Хандбален клуб „Панагюрище“;

– Спартак Кеков – Спортен клуб „Бойни спортове“;

– Илия Воденичаров – Спортен клуб по тенис на маса „Асарел“;

– Иван Иванов – Клуб по лека атлетика „Оборище“;

– Златомир Радев – Клуб по лека атлетика „Борис Мулешков“;

– Стоян Шишков – Волейболен клуб „Пан-Волей“;

– Стоянка Варадинова – Спортен клуб „Таекуон-до-Один“;

– Георги Кържанов – Клуб по тенис на маса „1995“;

– Десислав Атанасов – Спортен клуб „Топалов“;

– Мирослав Стаменов – Спортен клуб „Бадминтон“;

– Радостин Петров – Баскетболен клуб;

– Красимира Цоневска – Спортен клуб по художествена гимнастика „Мери Денс“;

– Гинка Юрукова – Шахматен клуб „Оборище“;

– Мариян Наплатанов – Футболен клуб „Оборище“;

– Спас Кърпаров – Туристическо дружество „Бунай“;

– Миглена Гуекова – МОО СЪЮЗ БЪЛГАРИЯ – Айкидо;

– Цветелина Алексова и Божидар Шуманов – Клуб по спортни танци „Импулс“.

В категория ветерани бяха наградени:

– КРЪСТЬО НЕШЕВ – световен шампион;

– ГЕОРГИ ШИШКОВ – световен шампион;

– МАРИН ВУЛЕВ – вицесветовен шампион;

– НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ – бронзов медал от Световно първенство;

– ПЕНКО НОНОВ – Бронзов медал от Световно първенство;

– ПЕТЪР ПЕТРОВ – медалист от Европейско първенство;

– ПАВЕЛ ШИРИЛИНКОВ – балкански шампион.

За най-значимо спортно събитие през 2017 година бе отличено откритото първенство по тенис на маса Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open. Наградата получи директорът на турнира Цветозар Христов. Председателят на управителния съвет на Seamaster 2017  ITTF World Tour – ASAREL Bulgaria Open Иван Александров получи специална награда за принос в спорта и популяризиране името на Панагюрище. Александров благодари за отличието и съобщи , че тази година ASAREL Bulgaria Open ще има 160 000 долара награден фонд.

Заместник-кметът на Община Панагюрище и бивш шампион на България по лека атлетика Георги Павлов получи специална награда за принос към спорта. Специална награда за принос в спорта бе връчена и на г-жа Анна Пелова – спортист №1 на XX век.

Специални награди за високи спортни постижения и за прославяне името на Панагюрище получиха шампионите по автомобилизъм Любен Каменов и Илия Царски. Кметът на община Панагюрище Никола Белишки  получи специална награда за принос към развитието на спорта в общината. Специални награда за цялостен принос към спорта получиха Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и инж. Делчо Николов – изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД.

ПОВЕЧЕ снимки от събитието може да разгледате във фейсбук страницата ни.

Oborishte.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn