Панагюрище отбеляза Деня на Европа и Деня на победата

Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“,  днес в Панагюрище бе отбелязан 9-ти май – Деня на Европа и Деня на победата.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Тази година се навършват 68 години от декларацията на Робер Шуман, а Русия празнува 73-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. По този начин се обединяват два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Празничното събитие откри Иванка Тодева – главен експерт „Образование и младежки дейности“ в Община Панагюрище. „Днес е 9-ти май. Милиони хора празнуват Деня на победата над хитлерофашистка Германия и края на Втората световна война. Ето защо ще говоря за 9 май като ден, в който се срещат минало и бъдеще. Минало, в което на тази дата през 1945 година затваряме една от най-тежките страници в човешката история и отбелязваме деня на победата на мира над войната, тържеството на живота над смъртта, прекланяме се пред силата на човешкия дух и саможертва. Днес отново ще разказваме за Ане Франк, за Оскар Шиндлер, за Таня Савичева, за милионите знайни и незнайни, изгубени в лагерите на смъртта и по бойните полета на Европа. Девети май е ден, в който трябва да отправим най-силните послания и да предадем най-важните уроци на нашите деца. Ден, в който трябва да кажем на младите хора, че войната е жестока и унищожителна, че отнемането на човешкия живот няма оправдание, че никоя идеология не е основание да се ограничават правото на живот, свободата, словото, полета на мисълта и творчеството. Днес ние трябва да разказваме, за да не бъдат забравени онези  50 милиона, загинали в голяма война“, каза г-жа Тодева и допълни: „Девети май е и началото на нова, обединена Европа. Девети май е моста, по който пренасяме изконните човешки ценности, отстоявани с цената на милиони животи и превърнали се в устои на съвременна Европа. Ценности като мир, живот, хуманизъм, демокрация, равноправие, сигурност, справедливост, разум, прогрес, човешко достойнство, солидарност. Свобода да избираме в какво да вярваме, да обичаме, да възпяваме, да почитаме, да празнуваме…“.

Литературно-музикална програма представиха възпитаниците на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководители Иванка Тодева и Пепа Филина.

Пъстроцветни балони – символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище.

В памет на загиналите по време на Втората световна война бяха положени цветя.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn