Панагюрище отбеляза 131 години от обявяването на Съединението

С благодарствен молебен, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Всеблагоговейнство Протойерей Атанас Манолов, на площад „20 април“ започна честването на 131- годишнина от обявяването на Съединението в Панагюрище на 2 септември.

DSC03596DSC03599

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет- Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Галина Матанова, общински съветници, представители на културни институции и политически партии, граждани.

DSC03614

Главният уредник в Исторически музей – Панагюрище Ирина Ботева припомни историческите събития и приноса на панагюрци към обединението на Княжество България и Източна Румелия. „Революционните традиции, жаждата да се доведе до край делото на националната революция и фактът, че Панагюрище, което даде толкова свидни жертви за свободата, остана в пределите на Източна Румелия, предопределят  участието на града в борбата за Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

През лятото на 1885 година настроенията и подготовката за борба и за обявяване на Съединение стигат своите критични точки и се разработва  конкретен план за въстание през септември същата година. В началото на месеца вълненията в Източна Румелия добиват широк размах. И докато главните дейци на Българския таен централен революционен комитет  начело със Захари Стоянов подготвят и агитират населението, в Панагюрище на 2 септември 1885 година комитетските дейци Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето, започват да гърмят с оръжието си и с възгласите „Долу Румелия!” „Да живее Съединението!” провъзгласяват така дълго чаканото обединение. Тримата са арестувани, но под звън на камбаните пред църквата „Света Богородица” се събират близо 2000 човека и под техния натиск младежите са освободени, заедно със знамето и оръжието им.

На 4 септември на първа страница на вестник „Борба” Захари Стоянов възторжено пише: „… В Панагюрище, главния лагер на Бенковски, мястото, където изгърмяха най-напред черешовите топчета, вчера на 2-ри того се е извикало долу Румелия! … Живейте панагюрци. Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и на други тържествуват.”

Само няколко дни по-късно на 6 септември 1885 година в Пловдив е провъзгласено Съединението – една власт, една държава с Българското Княжество под скиптъра на княз Александър І Батенберг.

Дейците на Съединението и обединеният народ ни дадоха пример как въпреки позициите на Великите сили се отстоява националната кауза“, каза в словото си Ирина Ботева.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

DSC03616

В знак на признателност към героите, дали живота си за свободата и обединението на нацията бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на площад „20-ти април” .

DSC03619 DSC03622 DSC03624 DSC03625 DSC03627 DSC03628 DSC03629 DSC03631 DSC03634 DSC03640

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn