Панагюрище отбеляза 145-ата годишнина от Априлското въстание /видео/

С литийно шествие от Исторически музей до площад „20-ти април“, на 1 май, в Панагюрище започна тържественото отбелязване на 145-та годишнината от избухването на Априлското въстание.

Начело на Литията Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов, носеше Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски.

В шествието се включиха духовници от Панагюрска духовна околия, народният представител от 45 НС на Република България Стефан Мирев, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на културни и образователни институции.

На историческия площад „20-ти април“ в Панагюрище кметът на общината Никола Белишки издигна националния трибагреник.

Молебен за благоденствие на българския народ беше отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия. Трябва да запомним, че смирението, братската саможертва и любов, трудолюбието, честността, са пътя към Господ, и пътя на нашето спасение! Бог да ни пази! Бог да пази България, и да ни направи по-разумни! За много и светли години! Амин!“, каза в обръщението си отец Манолов.

След това в църквата „Свето Въведение Богородично“ се състоя поклонение пред костите на загиналите в Априлското въстание.

Честването продължи пред Вечния огън в подножието на маеориален комплекс „Априлци“. Слово изнесе директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

Драматизъмът на Априлци е ярко запечатан в психиката на българина и в благодарната му памет. Потомците въздигат паметници на признателност и гордост. С тях ознаменуваме събития, свързани с живота на хората и с историята на нашата държавност. Това е доказателство, че народната памет е жива. Нека съхраняваме и развиваме порива и толерантността на Априлци в борбата за свобода! Нека бъдем знаещи и с гордост да пазим и внасяме нашата българска идентичност в общия европейски дом!“, каза в словото си доц. Шопов.

Прозвучаха изпълнения на Мъжки камерен хор „Панагюрци“, с диригент Алия Хансе, корепетитор Величка Маслева.

В подножието на историческото Маньово бърдо, пред мемориала „Априлци“ с едноминутно мълчание присъстващите сведоха глави в знак на признателност.

Положени бяха венци и цветя пред Вечния огън от името на Народното събрание на Република България, народният представител Стефан Мирев, кметското ръководство на община Панагюрище и председателя на Общински съвет-Панагюрище, политически партии, фирми, училища, културни институции, сдружения, признателни граждани.

Заради епидемиологичната обстановка бе отменена тържествената заря-проверка в Панагюрище.

Още снимки от събитието може да видите във фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn