Панагюрище отбеляза 161-ата годишнина от рождението на Райна Княгиня

В Панагюрище днес бяха отбелязани 161 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.В знак на признателност към подвига и делото на Райна Княгиня десетки панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската.

Венци и цветя бяха поднесени от Общински съвет-Панагюрище, ръководството на община Панагюрище, Общинската структура на политическа партия „ГЕРБ“, ОДЗ „Райна Княгиня”, Женско дружество „Райна Княгиня”, Исторически музей – Панагюрище, Регионален клуб „Традиция“, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, ОУ „20-ти април“, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, „Асарел-Медет“ АД, Туристическо дружество „Бунай“, Сдружение за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“.

raina pametnik

Слово за живота и делото на Княгинята произнесе уредникът в къща музей „Райна Княгиня“ Радослав Станчовски.По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

raina cvetq

Райна Попгеоргиева Футекова е родена на 18 януари 1856 г. в Панагюрище. Завършва женското класно училище в родния си град и Старозагорското педагогическо училище като стипендиантка на панагюрското читалище „Виделина“. От 1874 година е учителка в Панагюрище и основава девическо дружество „Китка“. Участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. След избухване на въстанието развява знамето на Четвърти революционен окръг при тържественото му освещаване и участва в сражението при Балабанова кория. След погрома е арестувана и инквизирана от поробителите. Руският княз Церетелев се застъпва за нея и я изпраща в Москва, където завършва училище за акушерки. Написва и публикува своята „Автобиография“, която е ценен документ за онова буреносно време. Завръща се в България като една от първите дипломирани акушерки. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище от 6 септември 1891 година до 18 октомври 1893 година. По-късно семейството се преселва в София. Райна Попгеоргиева Футекова е майка на петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър. Умира на 61 години в София.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn