Панагюрище отбеляза 163-ата годишнина от рождението на Райна Княгиня

На 18 януари в Панагюрище бяха отбелязани 163 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

В знак на признателност към подвига и делото на Райна Княгиня десетки панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската на Априлското въстание на едноименния площад.

Слово за живота и делото на Княгинята произнесе Ирина Конова, уредник в къща музей „Райна Княгиня“. „В българската история и в паметта на поколенията името на Райна Попгеоргиева завинаги ще остане свързано с девойката, извезала тайно Главното въстаническо знаме. Знаме, което е символ на държавност, оповестявайки, че под слънцето трябва да има живот за народа й. И става тя Княгиня, но не владетелка, а символ на надежда за спасение.
Свещените думи „Свобода или смърт“ извезани от крехката й ръка, редом с гордия български лъв ще останат навеки, за да ни напомнят за подвига и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството“, каза в словото си Конова.

С минута мълчание беше почетена паметта на панагюрската Княгиня. Поднесени бяха венци и цветя.

По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

Открита бе обновената документално-веществена експозиция в къща музей Райна Княгиня.

Всеки, който посети родния дом на панагюрската Княгиня ще може да се запознае и да се докосне до личните и вещи”, каза директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов. В реновираната експозиция могат да се видят автобиографията на Райна Княгиня, отзивите, които се получават след издаването й, ордени на нейните синовете, вещи на  Райна Попгеоргиева Футекова, сред които личното й тефтерче, в което записвала децата, които е изродила като акушерка, реплика на знамето, извезано от панагюрската Княгиня, револвер, сандъкът, в който е съхранявано въстаническото знаме, гоблен с лъв, подарен на Знаменоската, много фототабла.

Доц. Шопов разкри в аванс, че само след два месеца в двора на къщата музей „Райна Княгиня“ ще бъде поставен вендинг апарат и всеки посетител ще може да отнесе със себе си скъп спомен, сувенир с лика на Райна Княгиня, лъвчето от знамето, извезано  от Райна Попгеоргиева Футекова и детайл от Лековата къща – Колелото на живота.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn