Панагюрище отбеляза 165-ата годишнина от рождението на Райна Княгиня

На 18 януари в Панагюрище бяха отбелязани 165 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

В знак на признателност към подвига и делото на Райна Княгиня панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската на Априлското въстание на едноименния площад.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитието се проведе без традиционната церемония и при спазване на всички мерки.

Слово за живота и делото на Княгинята произнесе Ирина Конова, уредник в къща- музей „Райна Княгиня“. С минута мълчание беше почетена паметта на панагюрската Княгиня.

Поднесени бяха венци и цветя от името на Общински съвет-Панагюрище, кметът на община Панагюрище, „Асарел-Медет“АД, Исторически музей-Панагюрище, ДГ“Райна Княгиня“, РК“Традиция“-Панагюрище, признателни граждани.

По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn