Панагюрище отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 181 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, който остава в историята като Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен комитет.

В Панагюрище признателност към живота и делото на една от най-светлите личности в българската история беше изразена днес, пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

На събитието присъстваха заместник кметът на община Панагюрище Галина Матанова, представители на общинска администрация, културни институции, учители и ученици, малцина граждани.

Иванка Тодева, главен експерт „Образование и младежки дейности“ в Община Панагюрище припомни в кратце живота и делото на Васил Левски.

Стих за Апостола изпълни Иван Зяпков.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Васил Левски.

Цветя пред паметната плоча на Апостола поднесоха заместник кметът на община Панагюрище Галина Матанова, Общинска библиотека „Стоян Дринов”, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, „Асарел Медет”АД, признателни граждани.

„Нашата работа зависи от нашите собствени усилия“, „Народната работа стои над всичко“, „Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“, „Времето е в нас и ние сме във времето“, „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“. Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола на Българската свобода Васил Левски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn