Панагюрище отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 182 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, който остава в историята като Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен комитет.

В Панагюрище признателност към живота и делото на една от най-светлите личности в българската история беше изразена днес, пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. На събитието присъстваха представители на Общинска администрация, културни институции, учители и ученици. За живота и делото на Апостола на свободата разказа г-жа Стефка Цветанкова.

Присъстващите на поклонението деца, посещаващи летните занимания, организирани от ЦПЛР-Панагюрище научиха интересни факти от Елисавета Георгиева, панагюрската учителка известна с патриотичните си инициативи и извезаните от нея знамена.

Малчуганите разбраха, че знамето на Карловския революционен комитет е ушито по модел на Васил Левски. Той лично е начертал лъвът с корона, как трябва да изглежда това знаме и думите, които са извезани на него „Смърт или свобода Карловски революционен окръг“. С това знаме, съдбата така е решила, е обявено Априлското въстание през април в Панагюрище.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Васил Левски.

Ти ни трябваш и днеска, Апостоле,
да ни кажеш ни трябваш, Апостоле,
как се люби народ, Апостоле,
как се служи на род, Апостоле,
как се дава живот, Апостоле,
за живота – живот, Апостоле!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn