Панагюрище отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, който остава в историята като Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен комитет.

В Панагюрище признателност към живота и делото на една от най-светлите личности в българската история беше изразена днес, пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. На събитието присъстваха представители на Общинска администрация, учители и ученици, посещаващи летните занимания, организирани от ЦПЛР-Панагюрище.

Прозвучаха стихове, посветени на Апостола.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Васил Левски.

Цветя пред паметната плоча на Апостола бяха поднесени от името на община Панагюрище , „Асарел Медет”АД, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, ученици.

След това децата посетиха къща-музей „Лекова къща“, където се проведе открит урок на тема „Дякон Левски в Панагюрище“. За живота и делото на Апостола на свободата разказа Владислав Влайков, уредник в Исторически музей-Панагюрище, завеждащ отдел „Най–нова история“.

Малчуганите научиха интересни факти, свързани с посещенията на Васил Левски в града на априлци, едно от местата, приютявали го тук е именно Лековата къща с изографисаното уникално колело на живота.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn