Панагюрище отбеляза 24 май с празнично шествие

Панагюрище отбеляза тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнично шествие, което започна в 10:00 часа на площад „20-ти април“.

В шествието, предвождано от Духов оркестър „Делчо Радивчев“, се включиха областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на общината Никола Белишки и зам.-кметът Галина Матанова, Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и и свещеници от Панагюрска духовна околия, общински съветници, културни дейци, общественици.

Стотици хора изпълниха централния площад в Панагюрище.

В шествието дефилираха танцьорите от ФНТ”Средногорска жарава”,  възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие, на детските заведения, училища, директори и преподаватели на образователни учреждения. Представители на всяко училище и детска градина представи постиженията през учебната година.

Последните участници в празничното шествие бяха представители на Випуск 1959 година, възпитаници на средна смесена гимназия „Нешо Бончев”. Днес те честват 60- годишен юбилей от завършване на своето училище. Това е един от най-успешните, най-академичните випуски, защото техните преподаватели бяха хора с висок морал и голям професионализъм. В редиците днес сред тях бе и любимата им учителка Борислава Тютюнджиева.

Прозвуча българският всеучилищен химн „Върви народе, възродени“.

Празникът продължи с изпълнения на ФНТ”Средногорска жарава”, а след това се изви дълго панагюрско хоро.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn