Панагюрище отбелязва Деня на Европа и Деня на победата

Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над Хитлеристка Германия и край на Втората световна война. В Панагюрище 9 май ще бъде отбелязан с поклонение и поднасяне на цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци” в 17:00 часа.

От 18:00 часа в камерната зала на театъра театралното студио към Център за подкрепа за личностно развитие–Панагюрище ще представи пиесата „Безсмъртието на траките”. Пиесата ще бъде представена и на 10 май от 14:30 часа.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn