Панагюрище отбелязва паметната дата 20 април. Гост на честването бе вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова

За да почетат паметта на героите от Април 1876, на паметната дата 20 април в Панагюрище се събраха историци, писатели, журналисти и студенти, които дискутираха на тема „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“. Специално за събитието в града на Априлци пристигна вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Тържественото шествие тръгна от площад „20-ти април“ до Исторически музей – Панагюрище . Поднесени бяха цветя пред паметниците на Георги Бенковски, Павел Бобеков, Орчо Войвода и Райна Княгиня.

 IMG_3468

Гостите в залата на Исторически музей приветства кметът на община Панагюрище Никола Белишки „ Днес е истинският празник на най-новата история на Република България. 20-ти април , в който преди 140 години се появява символът на държавността. Невъзможността на хората да живеят повече в робство ги накара да заявят пред целия свят , че тук има един горд и жилав народ , който знае своето минало, и не иска повече да бъде васал и подчинен на някой друг. Днес ние трябва да намерим точния акцент в това, какво ни е дал Април 1876 година тогава, какво ни дава днес, и какво ние трябва да пренесем в бъдещето. Тогава ни е дал наченки на държавността, привременно правителство, пръв министър председател, армия, знаме , дал ни е Княгиня. Днес ни дава увереност, че българският народ , всички ние сме силни само тогава, когато сме единни , и когато се уповаваме на вярата. Тогава можем да отстояваме своите национални позиции навсякъде и пред всеки. Това, което трябва да предадем на тези след нас е да помнят род и Родина, и да не се срамуват да се нарекат българи. Защото онези хора, преди 140 години пренебрегнаха всичко лично в името на общото благо.Те написаха едни от най-златните страници в историята на България. Днес в тези страници се опитваме да пишем и ние. Дали те ще останат и ще бъдат четени, зависи само от нас”, подчерта Белишки.

Обявени бяха резултатите от Националния конкурс „Народните будители и аз“, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Наградите връчи лично вицепрезидентът Маргарита Попова. Прозвучаха вдъхновените изпълнения на част от победителите в конкурса.

IMG_3491

Приветствие отправи и присъстващият на форума представител на Руското посолство в България Кирил Рънза, съветник по културните въпроси.

Своите послания към бъдните поколения предадоха на градоначалника Белишки ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн. Анастас Герджиков , проф. д-р Запрян Козлуджов – ректор на Пловдивски университет и проф. Евгени Сачев от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Лазар Мурджев представи идеята за изграждането на паметник на един от символите на Априлското въстание – Поибренския кръст, с който на 20-ти април 1876-та година свещеник Недельо Иванов дал знак за вдигането на въстанието в село Поибрене. След това била благословена и поведена Хвърковатата чета на Георги Бенковски. „Свещеник Недельо Иванов е бил назначен за кръстоносец, единственото такова назначение в България”, подчерта Мурджев. Специално за форума реликвата бе изложена в конферентната зала на музея. Първите реплики на Поибренския кръст, изработени по повод 140-годишнината от славната Априлска епопея бяха връчени на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, кмета на Община Панагюрище Никола Белишки и на Исторически музей – Панагюрище.

 IMG_3525 IMG_3535

Дискусията, посветена на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание откри вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Тя връчи на директора на панагюрския музей доц. д-р Атанас Шопов издание на Паисиевата „История Славянобългарска”, чийто препис е направен в Панагюрище.

„Намираме се в един от символите на българската свобода, в свещения олтар на несломимия български дух, където преди 140 години беше отворена люта рана в сърцето на тиранина , каза Бенковски, взирайки се в огнените пламъци , обгърнали Панагюрище. Пламъци, които не ни завещаха погром, а ни завещаха жалба за държавност и стремеж към брод за България. Имаме нужда от родолюбив план за нацията. План, в който да запишем ясно и просто , че държавата ни и народът ни днес имаме нужда от три простички неща. Искаме и имаме нужда хората да живеят по-добре , икономическата ситуация в държавата да бъде все по-добра. На второ място – духовното да възмогнем, и трето – сигурността, която днес е ценност повече от всякога”, подчерта вицепрезидентът Попова.

Тя предложи датата 20-ти април да застане в официалния национален календар, и евентуално от догодина под водачеството на „Брод за България” да бъдат направени национални тържества , и Панагюрище да даде тон за това.

IMG_3544

В дискусията взеха участие проф. дфн. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Запрян Козлуджов – ректор на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. д.икн.н. Стоян Денчев – ректор на Университет по библиотекознание и информационни технологии, проф. дсн. Димитър Греков – Аграрен университет-Пловдив, доц. д-р Тодор Попнеделев – декан на Исторически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, журналисти и студенти. Научно съобщение „Априлското въстание – брод към държавността“ представи директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

Организатори на събитието са Община Панагюрище, Фондация „Героите на България“, организациите „Александър Невски“, „Брод за България“, „Европейски образователен център“, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Исторически музей-Панагюрище.

Гостите на Панагюрище имаха възможност се преклонят пред оригиналното знаме, възпроизведено от Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева  през 1901 година по случай 25 годишния юбилей от Априлското въстание.

IMG_3563 IMG_3560

Тържественото честване ще  продължи в 20:00 часа на историческия площад „20-ти април“ с факелно шествие „С пламъка на Априлци“ на учениците от училищата в община Панагюрище. За героите от Април 1876 ще бъде запален  Вечния огън. Кметът на община Панагюрище Никола Белишки ще връчи на училищата юбилейни паметни знаци по повод 140 години от избухването на Априлското въстание. След кратка програма с участието на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, Мъжки камерен хор – град Панагюрище, Габриела Авелова и Антоний Кисьов от Регионален клуб „Традиция“, всички заедно ще запеят емблематичните песни „БОЯТ НАСТАНА“, „СТАНИ, СТАНИ, ЮНАК БАЛКАНСКИ“, „ПЕСЕН ЗА РАЙНА КНЯГИНЯ“ и „ТИХ БЯЛ ДУНАВ“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn