Панагюрище отбелязва 141 години от Априлското въстание. Честванията продължават до 2 май

Тържествено в Панагюрище ще бъде отбелязана 141-та годишнина от Априлското въстание.

На 1 май в 9:30 часа от Исторически музей-Панагюрище с Литийно шествие ще се пренесем на площад „20-ти април“, където ще бъде издигнато националното знаме на Република България. В църквата „Свето Въведение Богородично“ в 10:00 часа ще бъде отслужена Заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание, а в 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя пред Вечния огън. Националният митинг-заря ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа. Президентът на Република България Румен Радев ще бъде най-високият гост на Панагюрище по време на честването.

На 2 май е поклонението в местността Оборище. От 11:00 часа на паметника в историческата местност ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и за поредна година ще бъде връчена наградата „Оборище“, учредена от Сдружение на възрожденските градове. Всенародното поклонение-събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие в 12:30 часа.

Събитията, посветени на 141-та годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея. И тази година 2 май ще е празничен и неприсъствен ден на територията на община Панагюрище.

Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn