Панагюрище отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България

2 юни – ден за скръб и преклонение, но и ден за национална гордост с подвига на предците ни.

С тържествена програма и полагане на цветя Община Панагюрище отдаде почит към паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на всички герои, дали живота си за свободата и независимостта на България.

На 2 юни честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел. Нека помним не само техния героизъм, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова и свободна България! Нека бъдем достойни за тяхната саможертва! Поклон!“, каза в словото си Ирина Конова, уредник в Исторически музей-Панагюрище.

В празничната програма пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ взеха участие: Нелина Иванова, Георги Крушевски, Кристиана Чуклева, Дара Терзиева и Християн Балев от Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище – Творческо студио, с ръководител Екатерина Филипова и състав Камерна музика, с музикален ръководител Нона Немигенчева.

Точно в 12:00 часа сиренен вой прикова всички за минута мълчание и поклон.

В знак на преклонение и признателност бяха поднесени венци и цветя.

Тази година честваме 147 години от гибелта на Христо Ботев. Въпреки че Ботев умира на 1 юни, денят, в който е прието да се отдава почит към героя и далите живота си четници за нашата свобода, е 2 юни. За първи път денят се отбелязва през 1884 година в Пловдив и Враца. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. В най-новата ни история празникът е въведен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят…”

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn