Панагюрище откри новата учебна година със слънце, цветя и усмивки

С много цветя, усмивки и празнично настроение бе преизпълнен първият учебен ден в панагюрските училища и детски градини. Успешна нова учебна година си пожелаха ученици, учители и родители. Тържественото откриване на новата учебна 2016-2017 година във всяко от училищата започна с издигане на националния флаг, химна и посрещането на училищното знаме.

Зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ в Община Панагюрище Галина Матанова бе официален гост на първия учебен ден в СУ „Нешо Бончев”. Бончевци бяха подготвили кратка литературно-музикална програма.nb7
nb2Директорът на училището Веса Барова приветства учениците и им пожела: „Бъдете здрави, защото здравето е най-важно. Вървете смело по пътя на знанието, защото то е свобода, а от свободата няма нищо по-ценно, тъй като тя е по-сладка и от хляба. Пожелавам ви, да усвоявате умения, които да ви помагат в живота, да завържете много приятелства, които да ви помогнат в емоционалното израстване“.

nb1 nb3„На днешния ден всички ние заедно съпреживяваме заедността и смисъла на ценността образование. Скъпи ученици, желая ви вълнуващи мигове в сферата на науката, изкуствата, спорта и незабравими приятелства, оставящи трайни следи“, каза в обръщението си към учители, ученици и родители зам.-кметът Матанова.
„Датата 15 септември е празник за всички нас, но за най-малките това е едно ново начало. Мили деца, днешният ден е знак, че вече сте пораснали и сте готови за новите предизвикателства, които ви очакват“, сподели майка на първокласник в  СУ „Нешо Бончев“. По традиция ученици и учители бяха посрещнати с хляб и сол, а в небето полетяха 20 гълъба.
В ОУ „20-ти април“ официален гост беше Нора Кунчева, началник отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт, туризъм“ в Общинска администрация и културният експерт Магдалена Македонска. Възпитаници на училището, сред които и представител на най-малките първолаци, изнесоха литературно-музикална програма. Приветствие към ученици, учители и родители отправи директорът на школото Минка Ланджева. dsc03762dsc03769 dsc03751 dsc03767 dsc03774 dsc03741 dsc03724 dsc03735Тя пожела годината да бъде здрава, успешна, весела, бодра, пълна с усмивки и добро настроение. „През тази учебна година ние ще трябва да приложим на практика новия Закон за предучилищното и училищно образование и всички съпътстващи го изисквания. Убедена съм, че заедно ще се справим. Ще направим най-доброто за нашите деца, за да станат те добри хора, знаещи, можещи българи”, каза Ланджева и допълни, че през новата година в училището ще има много нови неща, едно от тях е поредният спечелен проект по програма „Еразъм+” за училищни партньорства, който ще се изпълнява в продължение на две години в партньорство с училища от Румъния, Чехия, Полша и Италия. Ще участват и в проекта „Твоят час” за допълнителна подкрепа на талантливи и затруднени ученици, и с дейности по интереси.

dsc03776 dsc03794 dsc03782 dsc03786 dsc03775dsc03773Нека днешния ден, който е пълен с толкова много любов, усмивки и настроение, да пребъде! Дано са благословени дните ви в училище”, пожела Нора Кунчева и също подчерта, че предстои една много трудна година, в изпълнение на новите изисквания на образователния закон. „Очакваме помощ отвсякъде – родители, ученици и общественост”, каза Кунчева. Удари първия школски звънец и директорът Ланджева плисна менче с вода пред учениците. През празничната арка първи преминаха първолаците, които тази година са 33, разпределени в две паралелки с класни ръководители Зорка Кисьова и Марина Маринска. Общо 230 ученика ще се обучават в ОУ “20-ти април“ през новата учебна година.

С много усмивки, вълнение и трепети премина първият учебен ден и в ОУ „Проф. Марин Дринов”. 888uuu img_934013 10 2w2На добър час, пожела на всички ученици и учители директорът на училището Екатерина Футекова. Официалното откриване на новата учебна година бе съпътствано от празнична програма, в която бяха включени и първокласници. Емоцията от новото начало сподели и родител на първокласник. Гост на събитието бе Пенка Дюлгярова, главен експерт „Образование и младежки дейности” в Община Панагюрище, която също пожела успешна и пълноценна учебна година. Новата учебна година започва с промени в педагогическия състав на училището. Трима дългогодишни учители се пенсионират, трима са и новите преподаватели в школото. Футекова припомни, че дриновци са постигнали най-високите резултати в община Панагюрище на националното  външно оценяване на седмокласниците през миналата учебна година. 12ss1q1 4 1
Директорката на училището плисна менчето с вода, връчи символичния ключ на знанието на най-щастливите в този ден – първокласниците, които минаха под празнично украсената арка пред погледите на също толкова развълнуваните им близки.

Първия учебен ден в Професионалната гимназия уважиха с присъствието си Нора Кунчева, началник отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт, туризъм“  и Пенка Дюлгярова, главен експерт „Образование и младежки дейности” в Община Панагюрище, представители на фирми. Здрава и успешна нова учебна година пожела на ученици и учители директорът на Професионалната гимназия инж. Лушка Апостолова.dsc03842pppdsc03820 dsc03834 dsc03854 dsc03859Приемете училището като ваш втори дом, а не само като място, в което можете да прекарате няколко часа от деня. Дом, в който ще срещнете нови приятелства, ще научите много неща, както от науката, така и от живота. Използвайте знанията на вашите учители и се стремете винаги да бъдете първи”, каза Апостолова. Тя съобщи за промени в учителския състав и се похвали с нови придобивки – работилница, специално оборудвана от „Асарел – Медет”АД за изучаващите специалност „Пътностроителна и автотранспортна техника” , а със съдействието на „Оптикоелектрон груп” се ремонтира  кабинет за специалността „Лазерна и оптична техника”. С помощта на дарените от проф.д-р Лъчезар Цоцорков лични средства в размер на 5 000 лева ще бъде реализиран проект на училището  за създаването на класна стая на открито в двора на учебното заведение, където при хубаво време да се провеждат часовете на учениците. Апостолова удари първия школски звънец и плисна менче с вода. За първи път училищния праг на Професионалната гимназия прекрачиха ученици от три нови паралелки, общо пет специалности. 26 са учениците в 8 „а” клас, специалност „Компютърна техника и технологии”, 11 ученици от 9 „в” клас , „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии”,  10  са учениците в специалност „Пътностроителна техника”, 9 „г” клас, специалност „Лазерна и оптична техника” за първи път ще се обучават 12 ученици и 7 от специалност „Мехатроника”. dsc03889dsc03874dsc03879През учебната 2016 – 2017 година в Професионалната гимназия по индустриални технологии мениджмънт и туризъм  ще се обучават общо 370 ученика дневна форма на обучение, 37 са учениците, приети след 8-ми клас , които ще бъдат на дуално обучение. Дуалното образование представлява паралелно обучение на две места – в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения.

Тържествено бе открита новата учебна година и в детските заведения в Панагюрище.dsc03892 dsc03902 dsc03895Поздравителни адреси и символични подаръци по повод началото на новата учебна 2016-2017 година от името на ръководството на община Панагюрище получиха всички училища и детски градини на територията на общината.

09oo

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn