Панагюрище отново е „Пъстър свят“. Танцът обедини млади хора от пет държави

Официално бе открит Четвъртият международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище‘ 2017. В танца човек се потапя със сърце, с много настроение и истинска емоция, показаха още в първите минути на сцената участниците във фестивала. Заради лошите метеорологични условия откриването тази вечер се проведе в Театър Дом-паметник, а не както бе планирано на централния площад „20 април“. Във фестивала участниците ще са над 250.

vodeshta oomatanova

Събитието тази вечер започна с приветствие на всеки от съставите от чужбина – Еквадор, Индия, Словакия и Украйна, а от българска страна – танцьорите от ПФТС „Тангра“, село Попинци. Фестивалът беше официално открит от заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище и председател на организационния комитет на фестивала Галина Матанова. В приветствието си зам.-кметът Матанова каза, че езикът на танца е универсален. За него няма ограничения и предели. Той е мост между народите, посланията му са универсални.tangt

Пъстрата танцова палитра сътвориха първо танцьорите от „Тангра“, а след това участниците от чужбина, като всеки представи характер танц.u1 u2 u3 u8 u6 u7
Специални гости бяха група „Вакали“. Изпълненията им бяха посрещнати с много овации. Репертоарът на групата представлява своеобразно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения, които интерпретират българските ритми и неравноделни размери със съвременните изразни средства на музиката и танца.
Сред официални гости на откриването тази вечер бяха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, директори на училища.
Конкурсната програма на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ ще се проведе на 17 юли от 10:30 часа. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Росен Богданов, генерален секретар на Международната фолклорна асоциация на националните фолклорни федерации; художествен ръководител на ансамбъл „Завет” и членове Асен Павлов, завършил специалност „Хореографска режисура” в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, преподавател по български танци в Националното училище за танцово изкуство и Ивайло Иванов, асистент по хореография; преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“; преподавател по хореография в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Община Панагюрище осигурява следните награди:
– Специална награда – ГРАН ПРИ – 1 000 лева, плакет и диплом;
– Първо място  – 700 лева, плакет и диплом;
– Второ място –  500 лева, плакет и диплом;
– Трето място –  300 лева, плакет и диплом;
– Награда на Община Панагюрище – 200 лева, плакет и диплом.
11 12v 23 34 99 222 bg99 cd ekv tangra2 vv vvvvvvvvvvvv xss xsxs
tangt IMG_7078india77888IMG_7142 jjOborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn