Панагюрище отново е „Родолюбие“

Днес в Панагюрище официално бе открит XIV -тия Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2018“.

По традиция организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“, се включиха в празнично шествие от централния площад „20-ти април“ до Вечния огън, където бяха приветствани от директора на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова.

С минута мълчание и сведени глави беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

В знак на признателност към делото на героите от Април 1876 бяха поднесени венци и цветя.

На входа на Театър Дом-паметник участници и гости на песенната надпревара в града на Априлци бяха посрещнати по стара българска традиция с пита и сол.

Официално „Родолюбие`2018” бе открит от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, патрон на фестивала.„В течение на годините конкурсът се утвърди като едно място за изява на млади таланти, които живеят с онази сладка тръпка родолюбие, а то не е нищо повече от това, всеки по своему, тайничко и полека да обича България. През тези два дни тук ще бъдат изпяти много нови песни за България, както и вечните песни за Родината, в които ще се говори за свобода, приятелство, любов, за род и родина, за семейството, за най-ценните човешки ценности. Но, най-важното е, всеки един от нас да може да усети живия пламък, оная искрица, която е посяла семето на бунта преди 142 години, и онази искрица, която е давала самочувствието и гордостта да се наричаме българи, за да я има България! Пожелавам на участниците да дадат всичко от себе си, да покажат най-доброто, и нека  си тръгнат от тук с незабравими спомени и нови приятелства“, каза кметът Белишки.

Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище, заместник кметът Галина Матанова, председател на организационния комитет на фестивала, общински съветници.

356 изпълнители от над 22 населени места в два поредни дни ще пеят  песни за най-значимите човешки ценности, за род, Родина, семейство.

Участниците в песенната надпревара ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: доц.Етиен Леви,композиторът Красимир Гюлмезов, Дочка Кацарева, литератор и идеен основател на фестивала,  и успешната млада певица Донна Бангьозова,която през 2006 година печели златен медал, а през 2007 година ГранПри именно на конкурс „Родолюбие” , и детско жури в лицето на Габриела Шкодрева и Габриела Калпакова.

Начало на живия пламък от песни поставиха песента „Къде си вярна ти, любов народна”, изпълнена от Габриела Шкодрева, носителка на голямата награда на фестивал „Родолюбие” през 2017 година и Глория Щрангова, която изпълни химна на фестивала „Българийо, обичам те” по текст на Дочка Кацарева, музика Хайгашот Агасян. Двете талантливи певици са възпитанички на Школата по изкуства „Евгений Зумпалов” към ЦПЛР-Панагюрище, с ръководител Нона Немигенчева.

Иван Зяпков и Карина Марчева изпълниха с много жар стихотворението „Аз съм българче”. Емоционален рецитал представиха възпитаници на клубовете „Млади родолюбци” и „Репортер” към ЦПЛР-Панагюрище, с ръководители Иванка Тодева и Красимира Василева.

Публиката бурно аплодира Танцов състав „Панагюрско съкровище”, с хореограф Елеонора Найденова, които представиха ефектна композиция на песента за Райна Княгиня.

След това продължи конкурсната програма на фестивала, която се очаква да приключи около 19 часа днес.

Междувременно бяха връчени и първите награди в песенната надпревара. За радост сред отличените има панагюрски представители. Първо място и златен медал за Надежда Ковачева и трето място за Йорданка Димитрова, възпитанички на Школата по изкуства „Евгений Зумпалов” към ЦПЛР-Панагюрище, с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина.

Вторият ден на фестивала в неделя започва в 9:00 часа . Награждаването и закриването на фестивала ще бъде в ранния следобед. За отличия ще се борят и редица панагюрски музикални таланти.

 

Организатори на XIV-ти Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2018“ са Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие- Панагюрище. Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2017/2018 година. Посветен е на 140-та годишнина от Освобождението на България и 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев. 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn