Панагюрище отново е „Родолюбие“

Днес, 15-ти май, в Панагюрище официално бе открит XVI -тия Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2021“.

По традиция организатори и участници се събраха пред Вечния огън, в подножието на Мемориален комплекс „Априци“, където бяха приветствани от директора на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова.

С минута мълчание и сведени глави беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

В знак на признателност към делото на героите от Април 1876 бяха поднесени венци и цветя.

В голямата зала на Театър Дом-паметник, официално „Родолюбие`2021” бе открит от кмета на община Панагюрище Никола Белишки. „Тук патриотизма се усеща силно. Тук всяка къща, всеки род имат история. Бих се радвал, ако всеки в стремежа си да покаже индивидуалните си качества и способности, а аз съм сигурен, че вие сте най-добрите, да намерим и време да бъдем обединени в една единствена кауза, родолюбието и бъдещето на страната ни“, каза в приветствието си към участниците градоначалникът Белишки и им пожела успех.

Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, заместник- кметът Галина Матанова, председател на организационния комитет на фестивала, представители на културни и образователни инстуции.

Прозвуча химнът на фестивала “Българийо, обичам те”, в изпълнение на Надежда Ковачева, Виктория Манева и Стойко Шопов. Песента бе създадена преди 15 години по текст на Дочка Кацарова, музика на Хайгашод Агасян и аранжимент на Евгений Платов и с финансиране от “Асарел-Медет”.

293 изпълнители от над 25 населени места в два поредни дни ще пеят песни за най-значимите човешки ценности, за род, Родина, семейство.

Престижно професионално жури оценява изпълненията на участниците в шестнадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „РОДОЛЮБИЕ 2О21“. Негов председател е ДОЦ. ЕТИЕН ЛЕВИ – български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в НБУ, консултант и вокален педагог в редица риалити – формати, хабилитиран доцент от 2006 година.

Другите членове на журито са ИВАН ЛЕЧЕВ – български китарист, цигулар и композитор, жури в „Гласът на България“ през 2017, 2018, 2019 и 2020 година и ХАЙГАШОД АГАСЯН – композитор, инструменталист, поет и певец, автор на театрална и филмова музика, на популярни песни за възрастни и деца.

Паралелно с професионалното жури изпълнителите ще се оценяват и от детско жури в състав: Габриела Шкодрева – възпитаничка на школата „Поп и джаз пеене“ към ЦПЛР-Панагюрище, носител на специалната награда на НФ “Родолюбие“ “Живият плъмък“ за 2017 година и на многобройни престижни награди от национални и международни конкурси; Виктория Манева – възпитаничка на школата „Поп и джаз пеене“ към ЦПЛР-Панагюрище, носител на специалната награда на НФ “Родолюбие“, “Живият плъмък“ за 2018 година, както и на многобройни престижни награди от национални и международни конкурси; Стойко Шопов – член на Общинския ученически парламент при ЦПЛР-Панагюрище, носител на престижни награди от национални конкурси и Кристина Гочева – участник в школата „Поп и джаз пеене“ при ЦПЛР-Панагюрище, носител на престижни награди от национални конкурси.

След откриването продължи конкурсната програма на фестивала, която се очаква да приключи около 20 часа днес.

Междувременно бяха връчени и първите награди в песенната надпревара в Трета възрастова група. За радост сред отличените имаше панагюрски представители. Първо място и златен медал за Надежда Ковачева и трето място за Иван Бондар, възпитаници на Школата по изкуства „Евгений Зумпалов” към ЦПЛР-Панагюрище, с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина.

Вторият ден на фестивала, в неделя, 16-ти май, започва в 9:00 часа . Награждаването и закриването на фестивала ще бъде около 18:00 часа. За отличия ще се борят и редица панагюрски музикални таланти.

Организатори на емблематичния фестивал са Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище. Фестивалът е включен в Националния календар за изявите по интереси на Министерство на образованието и науката за 2020/2021 година. Посветен е на 145-ата годишнина от избухването на Априлското въстание и 200 години от рождението на Георги С. Раковски.

.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn