Панагюрище отново е „Родолюбие“ /видео/

На емблематичната дата 20-ти април, в Панагюрище официално бе открит XIХ -тия Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2024“.

По традиция организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“, се включиха в празнично шествие от централния площад „20-ти април“ до Вечния огън, където бяха приветствани от директора на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова.

С минута мълчание и сведени глави беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

 

В знак на признателност към делото на героите от Април 1876 бяха поднесени венци и цветя.

На входа на Театър Дом-паметник участници и гости на песенната надпревара в града на Априлци бяха посрещнати по стара българска традиция с пита и сол.

Официално „Родолюбие`2024” бе открит от ВрИД кмет на община Панагюрище и патрон на фестивала Петър Каменски. „Помнете, че сме потомци на велик народ! Сцената е ваша! Превърнете мечтите си в реалност! Пожелавам успех на всички“, каза г-н Каменски.

Сред официалните гости на събитието бяха още народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Иван Лалов, общински съветници, представители на културни и образователни инстуции, фирми в града ни.

Прозвуча химнът на фестивала “Българийо, обичам те”, в изпълнение на Габриела Шкодрева и Виктория Манева, носителки на голямата награда на фестивал „Родолюбие“- „Живият пламък“ през 2017 и 2018 година. Песента бе създадена преди 18 години по текст на Дочка Кацарева, музика на Хайгашод Агасян и аранжимент на Евгений Платов и с финансиране от “Асарел-Медет”.

Водещи на събитието бяха Диана Иванова и Илия Немигенчев.

470 изпълнители от 14 области в два поредни дни ще пеят песни за най-значимите човешки ценности, за род, Родина, семейство.

Престижно професионално жури ще оценява изпълненията на участниците в деветнадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие`2024”. Негов председател е Хайгашод Агасян, композитор, и членове Мая Райкова от БНР и Светослав Лобошки, композитор.

Паралелно с професионалното жури изпълнителите ще се оценяват и от младежко жури в състав: председател Николай Дерменджиев и членове Нелина Иванова, Елена Михова и Лора Куруджиева, носители на награди от национални и международни конкурси за млади изпълнители, възпитаници на ЦПЛР-Панагюрище.

След откриването продължи конкурсната програма на фестивала.

 

Вторият ден на фестивала, в неделя, 21ви април, започва в 9:00 часа . Награждаването и закриването на фестивала ще бъде около 19:00 часа. За отличия ще се борят и редица панагюрски музикални таланти.

Организатори на емблематичния фестивал са Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище. Фестивалът се посвещава на 185- тата годишнина от рождението на Нешо Бончев и 135-тата годишнина от смъртта на Захари Стоянов

Конкурсът е включен в Националния календар за изявите по интереси на МОН за 2023/202година.

Още снимки и видео от откриването на фестивала може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. 

„Oborishte“

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn