Панагюрище отново е „Родолюбие“

Днес в Панагюрище официално бе открит XIII-тия Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2017“.  2 5 IMG_4353По традиция организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“, се включиха в празнично шествие от централния площад „20-ти април“ до Вечния огън, където в знак на признателност към делото на героите от Април 1876 бяха поднесени венци и цветя. Официално „Родолюбие`2017” бе открит от заместник-кмета на община Панагюрище и председател на организационния комитет на фестивала Галина Матанова.

matan141 години изминаха от величавия подвиг на Априлци. А ние днес не спираме да се дивим пред кристалната чистота на порива им. Не спираме да искаме да измерим висотата на подвига им, за да вложим частица и в днешните съвременни идеали. Априлци бяха герои. Априлци озвучиха гордостта и националното самосъзнание на бъдещите поколения българи с непресекваща трайност. От Панагюрище изгря зората на българската свобода. Затова ние чувстваме с особена сила високата чест и отговорност днес да се зовем техни наследници.”, каза в приветствието си зам.-кметът Матанова.

300 изпълнители от над 20 населени места в два поредни дни ще пеят  песни за най-значимите човешки ценности, за род, Родина, семейство. himnn 1qq bbНачало на живия пламък от песни поставиха песента „Аз съм българче”, изпълнена от Наталия Пашова, и химна на фестивала  „Българийо, обичам те” в изпълнение на Глория Щрангова, панагюрски таланти, възпитанички на Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“, с музикален педагог Нона Немигенчева.

ss С  художествена програма „Спомен за Апостола“, представена от възпитаниците от клуб „Млад родолюбец“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител Иванка Тодева, панагюрски ученици напомниха за безсмъртието на Апостола на свободата. Фестивалът тази година е посветен на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и 165-та годишнина от рождението на Павел Бобеков – революционер, председател на Привременното правителство и хилядник по време на Априлското въстание в IV революционен окръг.

ttt aploБурни аплодисменти имаше за танцьорите  от Представителен фолклорен състав „Тангра“ при Сдружение „На орището“, село Попинци, с хореограф Мария Терзийска.boo 099 544

След това започна конкурсната програма на фестивала, която се очаква да продължи до около 19 часа днес. Вторият ден на фестивала в неделя започва в 9:00 часа с изпълнения на вокалните дуети и формации от първа възрастова група. Награждаването и закриването на фестивала ще е в 16 часа. За отличия ще се борят и редица панагюрски музикални таланти.IMG_4350

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn