Панагюрище отново се включва в Европейската нощ на музеите

За поредна година Панагюрище ще се включи в Европейската нощ на музеите на 18 май. Инициативата е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото издание.

В съботния ден Исторически музей-Панагюрище ще отвори врати за посетители от 09:30 часа до 24:00 часа с вход свободен.

В 17:30 часа ще бъде открита изложба „Дарения- VI“, експонатите в която са свидетелство за признанието и положителната оценка на хората към Исторически музей – Панагюрище и желанието им да съхранят родовата памет. Ще се състои и традиционната среща на поколенията.

В двора на музея в 18:00 часа ще започне концертна програма с участието на Формации към Танцова школа „Балканджии“, Виктория Манева и Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище.

Нека бъдем заедно в Нощта на музеите на 18 май”, приканват от културната институция.

Европейска нощ на музеите е събитие, което се провежда в повече от 3000 музея в близо 30 европейски държави. По този повод музеите отварят вратите си безплатно вечерта и предлагат различни интересни дейности за своите посетители. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а събитието обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn