Панагюрище почете безсмъртието на Апостола

Днес се навършват 146 години от гибелта на Васил Левски – един от най-смелите национални герои, оставил светла диря в народната памет. Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес той се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

В Панагюрище честването започна със заупокойна панихида в памет на Йеродякон Игнатий – Васил Левски в църквата „Свето Въведение Богородично“, отслужена от отец Антон Стоянов, свещеник от Панагюрска духовна околия.

Сред уважилите събитието бяха председателят на общинския съвет Христо Калоянов, зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, представители на Общинска администрация, учители, граждани.

Честването продължи пред паметната плоча на Васил Левски, в двора на Професионалната гимназия. Възпитаници на гимназията представиха кратък рецитал.

Свои стихове, посветени на Апостола прочете Стефан Илков.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Поднесени бяха венци и цветя от Общински съвет-Панагюрище, ръководството на община Панагюрище,  Исторически музей-Панагюрище, учениците от 11”а” клас на ПГИТМТ,  ЦПЛР- Панагюрище, „Асарел Медет”АД, ОУ „Проф.Марин Дринов”, признателни граждани.

Директорът на ПГИТМТ инж.Лушка Апостолова награди победителите във вътреучилищното състезание за „лъвски скок”. Тя им пожела успех на общинската надпревара днес и подчерта: „ Никога не забравяйте какво е направил Васил Левски за всички нас, за да растете в една свободна държава. Имайте почит, но и малко срам спрямо делата, които понякога правите в двора на училището и в самото училище. Нека се стремим не само с лъвския скок да гоним Апостола, а и с всички останали дела. Да бъдем за пример във всяко едно отношение!”

Величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив. Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. То се крие в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога.

„И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn