Панагюрище почете паметта на бележития професор Марин Дринов

Панагюрище тържествено отбеляза 180-ата година от рождението на бележития  професор Марин Дринов, учен с европейско признание и авторитет, голям държавник. Честването започна в къщата музей „Проф. Марин Дринов”. На събитието в двора на родната му къща присъстваха кметът на общината Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности” Галина Матанова, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, директорът на дирекция „Човешки ресурси” в „Асарел-Медет“АД Цвета Величкова, официалната делегация от Българска академия на науките, учени и изследователи, взели участие в международната научна конференция, посветена на професор Марин Дринов, учители, ученици, общественици, представители на  Исторически музей – Панагюрище и на училища в София и Кюстендил, носещи името на професор Марин Дринов. С песен и слово дриновци приветстваха събралите се в родната къща на професор Дринов. За значимостта на делото на  авторитетния учен  припомни директорът на Основно училище „Проф. Марин дринов“ в Панагюрище Екатерина Футекова.

Състоя се и тържествена церемония по връчване на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”, учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет”АД. Носител на стипендията през тази година е Петко Лисков – студент (бакалавър) в университета Есекс в Колчестър, Англия, специалност „Финанси“. С вълнение и  думи на благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД стипендията бе връчена на майката на студента от директор „Човешки ресурси” в „Асарел-Медет” АД Цвета Величкова.

Честването продължи с поклонение и поднасяне на цветя в градския парк пред паметника на проф. Марин Дринов. С емоционални думи, минута мълчание, цветя и признание присъстващите почетоха една от най-ерудираните, многостранни и заслужили личности в историята на България през втората половина на ХІХ и началото на ХХ век.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn