Панагюрище почете паметта на Васил Левски

Днес се навършват 147 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Личност, превърнала се за нас в единица мярка за героизъм и саможертва, смелост и правдивост, за добродетелност и почтеност.

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

 

В Панагюрище отбелязването започна със заупокойна панихида в памет на Йеродякон Игнатий – Васил Левски в църквата „Свето Въведение Богородично“, отслужена от отец Антон Стоянов, свещеник от Панагюрска духовна околия.

 

На службата в памет на Апостола присъстваха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности” Галина Матанова, представители от Общинска администрация, ученици и учители от училищата в града, граждани.

Отбелязването на 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски продължи в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, където ученици от гимназията, заедно с техния преподавател Александра Дюлгярова представиха кратък рецитал.

С минута мълчание, свеждане на глави и полагане на венци и цветя бе почетена паметта на Апостола.

 

С поклонение и полагане на цветя годишнината бе почетена и в населените места на община Панагюрище.

Величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив. Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. То се крие в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога.

„И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ”.

 

 

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn