Панагюрище почете паметта на Райна Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин

На 29 юли в Панагюрище тържествено бяха отбелязани 100 години от кончината на Райна Княгиня, 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки /Димитър Дипчев/. Събитието беше организирано от Родов комитет „Райна Княгиня“, Община Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище. Честването започна с панихидата в църквата „Свети Георги Победоносец”, отслужена от свещеници от Панагюрска духовна околия.

DSC08173 r r1 r2 r3

След това бяха поднесени венци и цветя пред гроба на българската Княгиня в родната й къща. Уредникът на къща – музей „Райна Княгиня” Радослав Станчовски посрещна гостите с думите: „Добре дошли в дом, който и до днес буди преклонение у всеки”.

DSC08027 DSC08017 DSC08018 DSC08020 DSC08022 DSC08023 DSC08025

Последва поднасяне на венец и цветя пред плочата на митрополит Дамаскин на Мемориалната стена в Историческия музей.

DSC08053

В информационната зала на музея кметът на Община Панагюрище Никола Белишки сподели: „За мен, а и за всички останали, е без съмнение, че саможертвата и героизма на Райна Княгиня са съвсем осъзнати и осмислени. Защото не е било лесно да ушие знамето, възседне коня и да тръгне заедно с тези луди глави някъде за свободата на България. В целия си живот тя работи тихо и скромно, помага за раждането на стотици деца, за създаването на Майчин дом, помага на цялата поборническа общност в София. Тихо и скромно сама успява да отгледа своите деца. Да възпиташ четирима сина и те да бъдат в служба на Отечеството, това са неща, които рядко се случват. Колко сила и дух трябва да има в една такава майка! Светлият пример, който имаме от Дамаскин Велешки и Райна Княгиня, трябва да бъде помнен и да се повтаря. Признателна България винаги ще помни тези две велики личности, а за нас те ще бъдат живи винаги, докато го има Панагюрище, а то ще е вечно”.

DSC08072

Здравчо Здравчев, председател на родовия комитет, и доц. д-р Атанас Шопов, директор на музейната институция, запознаха гостите на събитието с някои нови факти за живота на Райна Княгиня и с делото на митрополит Димитър Дамаскин.

DSC08073

На финала на своето изказване доц. Шопов обобщи в няколко изречения значимостта на делото на митрополит Димитър Дамаскин: „Полага изключителни грижи за съхраняването, укрепването, както и разгъването на българското просветно дело. Неговите трудове имат съществен принос при изследването на натуралното минало на родния край, и отделни страни от българското Средновековие. Участва в уредбата на българското общинско управление в Пловдив и цяла Тракия. Полага грижи за укрепване и полагане Екзархийското ведомство за всички българи, както и в борбата с чуждата пропаганда, с което реално ще се поддържа чувството за обща национална принадлежност. Проличава изключителната роля на родолюбецът, който чрез своята ловкост и такт прави всичко възможно  за обективност при отстояването на българщината, българския национален идеал”.

DSC08086

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Иван Филов, правнук на Райна Княгиня, съхранил плаката „Нашите будители“, утвърден през 1936 г., в който единствената жена е Райна Попгеоргиева, наречена от българския народ Княгиня.

DSC08099 DSC08066 DSC08085 DSC08088 DSC08093

Здравчев акцентува върху факта, че Райна Попгеоргиева Футекова и митрополит Димитър Дамаскин са сред родолюбивите спомоществователи за издаване на книгата „История Българска“ на Гаврил Кръстевич.

DSC08149 DSC08151 DSC08155 DSC08157 DSC08163 DSC08164 DSC08166 DSC08170 DSC08172 DSC08002
Присъстващите имаха възможност да разгледат изложба на предмети, книги и родословното дърво на Футекови и Дипчеви. Сред експонатите в изложбата бяха покривка и риза ушити от Райна Попгеоргиева Футекова – Дипчева за нейния син Владимир Дипчев, притежание на Олга Дипчева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn