Панагюрище почете 166-ата годишнина от рождението на Райна Княгиня

На 18 януари в Панагюрище бяха отбелязани 166 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

В знак на признателност към подвига и делото на Райна Княгиня панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската на Априлското въстание на едноименния площад.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитието се проведе без традиционната церемония и при спазване на всички мерки.

Слово за живота и делото на Княгинята произнесе Методи Навущанов, уредник в Исторически музей-Панагюрище. „Българският народ никога няма да забрави смелата Княгиня. Нека помним нашите герои, защото те са символ на нашата национална гордост и пример за подражание. Длъжни сме да обичаме и да пазим нашата история, за да я има и да пребъде България! “каза в словото си Навущанов.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на българската героиня Райна Попгеоргиева Футекова, Райна Княгиня.

 

Поднесени бяха венци и цветя от името на Общински съвет-Панагюрище, кмета на община Панагюрище, народния представител Стефан Мирев, Исторически музей-Панагюрище, Родов комитет „Райна Княгиня“ с председател Здравчо Здравчев, ДГ“Райна Княгиня“, ОУ“Двайсти април“, ПП“ГЕРБ“, „Асарел-Медет“АД, признателни граждани.

 

По традиция всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната ѝ къща в Панагюрище.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn