Панагюрище почита 168-ата годишнина от рождението на Райна Княгиня

Днес, 18 януари в Панагюрище ще бъде отбелязана 168-ата годишнина от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг и  и 74 години от откриването на музейна експозиция в Къща музей „Райна Княгиня”. Честването ще започне в 10:30 часа с поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Райна Княгиня на едноименния площад, след което и в къща – музей „Райна Княгиня”. ДГ „Райна Княгиня” ще почете своя патрон с Урок по родилюбие.

В края на месец март 1876 г. Революционният комитет в град Панагюрище възлага на учителката Райна Попгеоргиева да ушие Главното знаме на Панагюрския революционен окръг за Априлското въстание. На 22 април 1876 г., редом с Бенковски, Райна Попгеоргиева високо развява знамето. Години след събитията от 1876 година в своята „Автобиография”, Райна Княгиня пише: На втория ден на свободата знамето бе довършено. Тогава, по желание на гражданите, трябваше да го взема на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско иго е отхвърлено завинаги. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна свобода. Беловласи старци, редом с невръстни деца, вървяха навсякъде след мен, пееха любими народни песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкова много ухаещи разноцветни букети, че целият път беше постлан с тях като великолепен килим. Виковете „Ура!” и „Да живей!” нямаха край. Тази тържествена процесия продължи до вечерта.”

Името на Райна Княгиня е легенда за българите. Големият английски журналист Макгахан я сравнява с Жана д,Арк. Родната къща на Райна Княгиня е сред най-посещаваните туристически обекти в България.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn