Панагюрище се поклони пред паметта на Апостола на свободата /видео/

151 години от гибелта на Васил Левски бяха отбелязани в Панагюрище на 19 февруари.

Възпоменателните прояви започнаxa с панихида в памет на Йеродякон Игнатий – Васил Левски в църквата „Свето въведение Богородично“, отслужена от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

На службата в памет на Апостола присъстваха народният представител Стефан Мирев, кметът на община Панагюрище Желязко Гагов, общински съветници, представители на общинска администрация, граждани.

Отбелязването на 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски продължи в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм пред паметната плоча на Апостола, където на почетен караул застанаха младите воини от Специализирания ученически батальон „Васил Левски” към Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

Словото за делото и живота на великия българин изнесе Сабина Барзекова, екскурзовод при Исторически музей-Панагюрище.

Музикално художествена програма представиха ученици от Професионалната гимназия и възпитаници на ЦПЛР-Панагюрище с ръководители Величка Маслева и Нистор Хаинов.

С минута мълчание, свеждане на глави и полагане на цветя бе почетена паметта на Апостола.

Годишнината от гибелта на Апостола бе отбелязана и в населените места на община Панагюрище.

Величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив. Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. То се крие в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога.

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ”.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn