Панагюрище се преобрази, а манталитетът?

Всяка сутрин градският парк в Панагюрище се събужда мръсен. Работничка на ОП „Чистота”, която ежедневно чисти там, разказва, че какви ли не поразии са я „изненадвали”. Споделя и за следния парадокс – че често сутрин кошовете са празни или обърнати надолу, а боклуците са навсякъде, но не и на мястото им. Не е рядкост и това някой да си е мерил силите точно с кошчетата, така че да ги деформира, или да изкара яда си на пейките.

besedkaВчера новата детска площадка в парка осъмна със счупени врати на входа на площадката. Беседката винаги е затрупана с фасове, празни бутилки и други отпадъци. „Две жени не можем да смогнем да изчистим”, споделя едната от тях.

shupena vrataПанагюрци станаха свидетели на преобразяването на Панагюрище през последната година. Дори и градът да придоби европейски облик, ако манталитетът на гражданите не се „европеизира“, резултатът винаги ще е един и същ обаче. Сигурно затова реконструираната и модернизирана градска среда в централната част на Панагюрище parkне спира вандалите.

tabelaЗаради зачестилите случаи на замърсяване на новооткрития интерактивен фонтан на централния площад „20-ти април” се наложи ръководството на общината да отправи призив към всички жители и гости на града да пазят чистотата и красотата на Панагюрище. А дано, ама надали! За последните две седмици фонтанът се почиства за трети път, като се налага пълно изпомпване на водата, за да могат да се отстранят изхвърлените опаковки от храна, обелки от слънчоглед, еднократни чаши и консервени кутии от бира и безалкохолни напитки и други отпадъци. При последното почистване са намерени и две пълни, пробити консерви с риба. Около водната площ на фонтана, пейките и цветните насаждения на площад „20-ти април“ ежедневно се изхвърлят фасове от цигари, хартии, обелки от семки и др., при положение, че само на площадното пространство има разположени над 30 коша за изхвърляне на отпадъци.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn