Панагюрище се присъединява към инициативата „Европейски ден без автомобили“

Панагюрище се присъединява към инициативата „Европейски ден без автомобили“ в рамките на кампанията „Европейска седмица без мобилност”. На 22 септември, по време на празничното шествие по повод 109 години от обявяването на Независимостта на България ще има временно спиране на движението на моторни превозни средства по маршрута: пл. „20-ти април“– ул. „Д-р Лонг“– ул. „Цар Освободител“– пл. „Цар Освободител“ в интервала 10.00- 13.00 часа, с което ще бъде сложен край на Седмицата на мобилността в община Панагюрище, която се проведе от 16-ти до 22-ри септември и бе изпълнена с редица инициативи.

През 2017 година кампанията се фокусира върху темата „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ и протече под мотото „Заедно стигаме по-далеч“.

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Идеята произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Изключение са прави само за градския транспорт и за автомобилите със специално предназначение.
Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума е вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.
В държави от целия континент, а от скоро и по целия свят, се промотира използването на велосипеди, ходенето пеша и ползването на обществен транспорт, като по-екологичен начин на придвижване в градовете.
 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn