Панагюрище тържествено отбеляза Деня на Освобождението

Днес се навършват 141 години от Освобождението на България от османско владичество, а празникът по традиция беше отбелязан тържествено и в Панагюрище.

 

На централния площад „20-ти април“ в 10:30 часа кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник и поднесе цветя пред паметника на Георги Бенковски.

Тържествен залп, възпроизведен от членове на РК”Традиция” беляза празничното събитие.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“, където бе отслужен Благодарствен молебен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Сигурен съм, че ние заедно, обединени с православната си вяра, обединени в обществата, в които живеем, смирени и по Божията милост и любов и Божието опрощение ще заживеем по-добре, ще дадем на децата си по-добро бъдеще. Надявам се искрено, че ние ще възпитаме у тях оная силна любов към България, към Христос, която ще ги направи непобедими във всяко едно изпитание, изкушение, във всяко едно, да не дава Господ да има такова. Бъдете горди, че сте българи! Честит и благословен празник”, каза в обръщението си отец Манолов.

В знак на признателност бяха поднесени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня. От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към  паметника на генерал Дандевил.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни славната българска история. „Изминаха 141 години от онези съдбовни дни за българския народ, когато след пет века чуждо и верско иго, в резултат на победоносната Руско-турска война възкръсва българската държава. Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя апотеоз в Априлската епопея.

Април 1876 година! Духовното и революционното начало се сливат и създават една неимоверна сила. Комитетите, съзиждани от последователите на Апостола, раждат бунта, в пожарите на който изгарят извисените. Те отприщват жестокостите на тирана, неспособен да задържи свободния дух. Палежите и изстъпленията, масовите зверствата предизвикват съвестта да проговори. Световната общественост излага пред света картината на турските жестокости. Нашата борба за свобода е защитена от Толстой, Достоевски, Виктор Юго, Гладстон, Чарлз  Дарвин, Оскар Уайлд и стотици други. Мощен е протестния глас на европейските хуманисти и на възникналото в Русия след турските зверства в България могъщо движение в защита на българите.

На 24 април 1877 година Русия обявява война на Турция с Манифест, подписан от руския император Александър II.

Свободата идва с героизма на хилядите български опълченци, на въоръжените чети, на масовата и всеотдайна подкрепа, на цялото българско население, което дава всичко, за да бъде спечелена съдбовната война! Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, акад. Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – до момента са открити имената на 80 панагюрци.

На картата на военните събития се редят свети места, които с безпримерен героизъм очертават неотменния, изпълнен  със свидни жертви победен  ход – Никопол, Търново, Плевен, Нова Загора, Стара Загора, Шипка, Шейново, Арабаконак, вр. Баба, Петрич. Руските, румънски и финландски войни, в едно с българските опълченци, попълват картината на войната. Обсадата на Плевен и величавата епопея на връх Шипка изписват знака за необратимост на войната.

През декември 1877 година следва битката за Централна Средна гора, през която преминават пътищата за Пловдив, Одрин и Цариград. Сюлейман паша дислоцира за отбраната на Средногорието десетки хиляди войници. За освобождението на Панагюрския край ген. Гурко изпраща над 25 000 войници и офицери. Свобода, родена в тежката битка при с. Петрич, в която загиват 136 души руски войници и офицери начело с генералите Каталей и Философов. Свобода родена в епичните двудневни боеве при с. Оборище, в които воините командвани от капитан Бураго откриват пътя за освобождението на Панагюрище. На 30. 12. 1877 година ст. ст.  първите руски разезди от Трета гвардейска пехотна дивизия  командвана от ген. Виктор Дезидериевич Дандевил освобождават Панагюрище. Още в първия ден на новата 1878 година панагюрци осъмват с нова власт. За комендант на града е назначен капитан Галперт. Средногорието е освободено!“.

Приветствие по повод Националния празник на Република България отправи кметът на община Панагюрище Никола Белишки:”На днешния ден ние се прекланяме пред подвига на всички онези смели опълченци, руски, румънски и финландски воини, които със своята сила и воля сложиха край на пет вековното турско робство.Но, нека не забравяме, че тази свобода не е подарена! Тя е изстрадана, желана, извоювана. Извоювана не само с жертвите от Руско-турската Освободителна война, а и от жертвите в четническите, хайдушките движения, от Априлската епопея. Всичко онези, които даваха мило и драго за бъдещето на България. Днес, ние като техни наследници, трябва да си даваме сметка кои са нещата, които ни разделят, платформи, визии, или неща, които ни обединяват. Всички ние знаем, че много повече са нещата, които могат да ни обединят в името на доброто бъдеще на България, а не да се разделяме. Затова, нека помним светия подвиг, нека отдадем дължимото на всички, които с живота си ни подариха тази свобода, и нека успеем да го предадем всичко това богато духовно наследство на най-малките, за да я има България, и да върви напред. Честит празник! Да живее България!”

Градоначалникът Белишки връчи на Регионален клуб „Традиция” юбилеен медал „100 години Първа световна война”, присъден им със заповед на министъра на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов. Медалът бе закачен на знамето на РК”Традиция”.

Литературно-музикална програма представиха възпитаници на ЦПЛР-Панагюрище- Християн Балев, Иван Зяпков, Сияна Кокотанекова, Стивани Джунова, Кристияна Чуклева, Лъчезар Ковачев и Лора Куруджиева.

 

С едноминутното мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от  областния управител на област Пазарджик, от кмета на община Панагюрище, от Общински съвет, от политически партии, институции, организации, училища, предприятия и признателни граждани.

В празничния ден своята карта официално получи един нов член на РК”Традиция”- Теодора Загорска, връчена от председателя на клуба Методи Навущанов.

За дългогодишно ползотворно сътрудничество паметни винкели получиха РК”Традиция”с.Баня и РК”Традиция”-„Родопчани”, гр. Велинград.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март приключи с празнични салюти на представителите на Регионален клуб „Традиция”.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn