Панагюрище тържествено отбеляза Деня на независимостта на България

На днешната дата, 22 септември, преди 112 години е обявена Независимостта на България. Историческият акт беше почетен с тържествена програма в Панагюрище.

На празничното събитие присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметът Галина Матанова, общински съветници, ученици и учители, представители на институции, обществени организации и граждани.

Пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България на площад „Цар Освободител“ бе отслужен благодарствен молебен от Протойерей Ангел Разградлиев.

Слово за значимостта на събитието произнесе Методи Навущанов, уредник, завеждащ отдел „Нова история“ в Исторически музей-Панагюрище. „С провъзгласяването Независимостта на България се издига международния авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Нека помним и почитаме творците на това свято дело – Независимостта!“, каза в словото си Навущанов.

С едноминутно мълчание и свеждане на глава бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В знак на признателност и преклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България.

Тържественото отбелязване на 112 години от обявяването на Независимостта на България продължи с празнична програма под надслов „Възпей България“, представена от възпитаници на музикалните педагози Нона Немигенчева и Пепа Филина от Школата по изкуства „Евгений Зумпалов“ към Център за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище.

Талантливите Стивани Джунова, Нели Недкова, Глория Щрангова, Надежда Ковачева и Евгения Ангелова изпълниха едни от най-хубавите песни, посветени на България.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn