Панагюрище тържествено отбеляза 143 години от Освобождението на България /видео/

Великите дати в нашата история са ни дали повод да бъдем горди българи, но има една дата, която ни е дала най-ценното за един народ, неговата Свобода. 3 март е дата, която ни носи усещането за принадлежност към нация със собствен език, род и религия и всичко това благодарение на знайните и незнайни герои дали живота си за нашата свобода.

143 години от Освобождението на България от турско робство бяха отбелязани тържествено днес в Панагюрище. Честването започна на площад „20 април” където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България.

Градоначалникът и председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов положиха цветя на паметника на Георги Бенковски. Празнични салюти, възпроизведени от членовете на РК“Традиция“ ознаменуваха събитието.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ бе отслужен благодарствен молебен от архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци пред вечния огън в подножието на Мемориален комплекс Априлци.

Празничното шествие, водено Регионален клуб „Традиция“-Панагюрище, в което се включиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, тръгна от площад „20-ти април“.

В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.

Честването продължи пред паметника на генерал Дандевил, където директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни факти от историята и славните събитияПесен, посветена на България изпълни с много емоция талантливата Стивани Джунова, възпитаничка на музикалния педагог Нона Немигенчева в Школата по поп и джаз пеене „Евгений Зумпалов“ при ЦПЛР-Панагюрище.

След едноминутното мълчание празнични салюти произведоха представители на Регионален клуб „Традиция” Панагюрище.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и преклонение.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn